Madrid: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: aliran → ilèn, Amerika → Amérika, antara liya → antarané, bèntèng → bètèng (2), cepet → rikat, Daftar → Pratélan, dibangun → diyasa (2), Galeri → Gladri, geografi → géografi, istana → pura (3), jroning →...
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bPranala [Jj]aba\b +Pranala njaba))
(éjaan, replaced: aliran → ilèn, Amerika → Amérika, antara liya → antarané, bèntèng → bètèng (2), cepet → rikat, Daftar → Pratélan, dibangun → diyasa (2), Galeri → Gladri, geografi → géografi, istana → pura (3), jroning →...)
[[Gambar:PC060484-bis.jpg|thumb|200px|Metrópolis building, in Gran Vía.]]
[[Gambar:Circo y cima de Peñalara1.JPG|thumb|200px|[[Peñalara]]: The [[Sierra de Guadarrama]]'s highest peak.]]
'''Madrid''' ya iku kutha krajan lan kutha paling gedhé ing [[Spanyol]]. Kutha iki dumunung ing aliranilèn [[Kali Manzanares]] ing bagéan tengah nagara Spanyol. Padunung ing kutha sing jembaré 607 km² iki kurang luwih ana 3,228 yuta jiwa ([[Juli]] [[2005]]), nanging yèn tlatah metropolitané mèlu di itung bisa nganti 5,843 yuta jiwa. Panggonan lan sajarah ndadèkaké Madrid minangka pusatpunjer kagiatan [[finansial]] lan [[pulitik]] ing [[Ujung Iberia]], luwih-luwih sawisé pulih iklim [[dhémokrasi]] ing taun [[1975]] lan integrasi jroningsajeroning [[Uni Éropah]].
 
Walikota Madrid ya iku [[Manuela Carmena]]. Padunung Madrid asring uga diarani ''madrileños''.
===Abad pertengahan===
-->
SenadyanSanadyan Madrid wis dipanggoni wiwit jaman prasajarah,<ref>http://elmadridmedieval.jmcastellanos.com/ Madrid jaman praseajarah (Basa Spanyol)</ref> ing jaman [[Romawi]] tlatah iki didarbèni déning [[diosis]] [[Complutum]] (saiki Alcalá de Henares), nanging data pisanan kutha iki ana ing [[abad ka-9]], nalika [[Muhammad I saka Córdoba|Muhammad I]] mrintahaké mbangunyasa [[istanapura]] cilik ing panggonan kang saiki madeg [[Palacio Real]]. Sakubengé istanapura ciliki iki uga dibangundiyasa bèntèngbètèng cilik [[citadel]], al-Mudaina.
Cedhak istanapura ugu dibangundiyasa [[''Manzanares'']], déning wong muslim diarani {{unicode|al-Majrīṭ}} ([[Basa Arab|Arabic]]: المجريط, "sumber banyu"). Saka tembung iki asalé jeneng panggonan iki ''Majerit'', kang sabanjuré owah é dadi ''Madrid''. Bèntèng iki ing taun [[1085]] direbut déning [[Alfonso VI saka Castile]] jroningsajeroning serangané menyang [[Toledo, Spanyol|Toledo]]. Dhèwèké nahbisaké [[masjid]] kang ana dadi [[gréja]] Virgin Almudena (''almudin,'' ing [[garrison|garnisun]] [[granary]]). Ing taun [[1329]], [[''Cortes Generales'']] wiwit digawé ing kutha iki kanggo mènèhi pamrayoga marang [[Alfonso XI saka Castile]]. Kaum [[Yahudi Sephardi]] lan [[Moors]] isih tetep urip ing kutha iki nganti diusir ana ing pungkasan abad ka-15.<ref name="History of Madrid"/>
Sawisé karusuhan lan kobongan, [[Henry III saka Castile]] (1379–1406) mbangunyasa manèh kutha iki lan bèntèngbètèng sajabané témbok kanggo ngamanaké awaké dhéwé ing [[El Pardo]].
<!--
The grand entry of [[Ferdinand and Isabella]] to Madrid heralded the end of strife between [[Crown of Castile|Castile]] and [[Crown of Aragon|Aragon]].<ref name="History of Madrid"/>
== Pamérangan administratif ==
[[Gambar:Districts of Madrid.jpg|200px|right|Distritos de Madrid]]
Madrid sacara administratif kabagikapérang jroningsajeroning 21 distrikdhistrik, kang kabagikapérang manèh jroningsajeroning 128 distrikdhistrik utawa ''wards'' (''barrios''):<ref name="División Administrativa de Madrid">{{
 
cite news
[[Gambar:Madrid-prado.jpg|thumbnail|200px|The Prado Museum.]]
[[Gambar:M-T4.jpg|thumb|200px|Barajas Airport]]
=== GaleriGladri lan Museum ===
* [[Paseo del Prado]] (El Prado Museum)
* [[Museo del Prado|Prado Museum]],
* [[Spanish National Orchestra]]. Saben dina Jumat, Sabtu lan Minggu main ing [[Auditorio acional de Musica]].
* [[RTVE Symphony Orchestra]]. Saben dina Kemis lan Jumat main ing [[Teatro Monumental]].
* [[Teatro Real]] minangka pusatpunjer [[Opera House]].
* [[Teatro de la Zarzuela]] utamanémligi kanggo nggelar [[Zarzuela]] lan [[Operetta]].
 
=== Wisata Kutha ===
== Transportasi ==
 
[[Papan Anggegana Internasional Barajas]] ya iku [[papan anggegana]] kang ana ing Madrid, minangka pusatépunjeré [[Iberia Airlines]]. Papan Anggegana mau dadi pintu gerbang utama menyang [[Ujung Iberoa]] saka [[Éropah]], [[AmerikaAmérika]], lan belahan donya liyané kanthi arus penumpang cacahé 40 yuta setaun. Amarga tuwuhé kagiatan kang cepetrikat, terminal kang dadi terminal papan anggegana paling gedhé ing Éropah iku wis ditambahi rong [[landas pacu]] manèh.
[[Gambar:Red de metro de Madrid.svg|thumb|200px|[[Madrid Metro|Madrid's metro]] map]]
[[Gambar:Madrid-metro-2.jpg|thumb|left|A modernmodhèren metro train (type 8000).]]
Stasiun [[kereta api]] utama ing Madrid ya iku [[Atocha]] lan [[Chamartin]]. Fokus utama pembangunanpangyasa [[infrastruktur]] ing [[Spanyol]] ya iku sawijining jaringan rel ''kecepatan tinggi'', [[Alta Velocidad Española]] ([[AVE]]) kanthi tujuan supaya kutha-kutha pentingwigati sing adoh maksimal mung patang jam saka Madrid lan 6 jam saka [[Barcelona]]. Kutha-kutha kang kagandhèng nganggo sepur saka stasiun Atocha jroningsajeroning jaringan iki antara liyaantarané [[Seville]], [[Toledo]], [[Zaragoza]], lan [[Lleida]]. Barcelona lan [[Malaga]] bakal kagandhèng ing taun [[2007]].
 
Madrid uga nduwèniduwé jaringan [[kereta bawah tanah]], [[Madrid Metro]] kang mujudaké salah sawijining jaringan kang paling amba ing donya.
 
== Réferènsi ==
== Uga delengen ==
* [[Real Madrid]]
* [[DaftarPratélan Kutha krajan]]
 
== Pranala njaba ==
 
[[Kategori:Rintisan umum]]
[[Kategori:Rintisan mawa topik geografigéografi]]
[[Kategori:Artikel Dhasar]]
[[Kategori:Kutha krajan]]
351.333

besutan