Gurung: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (5)
(→‎top: éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: menungsa → manungsa)
(→‎top: éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (5))
[[Gambar:Gray1032.png|thumb|Bagan panggonan esofagus [[manungsa]], disawang saka mburi]]
'''Kerongkongan''' utawa '''Esofagus''' (saka [[basa Yunani]]: οiσω, oeso - "nggawa", lan έφαγον, phagus - "mangan") iku tabung (''tube'') otot [[vertebrata]] kang diliwati wektu panganan mili saka bagéyanpérangan [[tutuk]] tumuju [[lambung]]. Panganan mlaku ngliwati esofagus kanthi nggunaaké prosès [[peristaltik]].
 
Esofagus nyambung karo [[faring]] – kang nyambungaké esofagus karo rongga tutuk – ing ros nomer 6 [[balung mburi]]. Miturut [[histologi]], esofagus dibagi dadi telung bagéyanpérangan: bagéyanpérangan superior (sabagéyan gedhé iku [[otot balung]]), bagéyanpérangan tengah (campuran otot balung lan [[otot alus]]), sarta bagéyanpérangan inferior (kang utamané saka otot alus).
 
{{sistem pancernaan}}
352.737

besutan