Perang Adhem: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: bagéyan → pérangan
c (Cahyo Ramadhani ngalih kaca Perang Dingin nyang Perang Adhem)
(→‎top: éjaan, replaced: bagéyan → pérangan)
Sawisé AS lan Uni Sovyèt sekuton lan kasil ngancuraké [[Nazi Jerman]], kaloro pihak béda pendhapat ngenani priyé cara sing trep kanggo mbangun Éropah pascaperang. Sakwéné sapérangan dhékade sabanjuré, saingan antarané kekaroné nyebar metu Éropah lan ngrambah ing saindhenging donya nalika AS mbangun "pertahanan" marang komunisme kanthi mbentuk sapérangan aliansi karo sapérangan nagara, utamané karo nagara ing [[Éropah Kulon]], [[Timur Tengah]], lan [[Asia Kidul-Wétan]].
 
Sanajan kaloro nagara adhikuwasa iku ora tau perang sacara langsung, nanging konflik ing antarané kaloroné sacara ora langsung wis njalari sapérangan perang lokal kaya [[Perang Korea]], [[invasi Sovyèt marang Hungaria]] lan [[invasi Sovyèt marang Cekoslovakia|Cekoslovakia]] lan [[Perang Vietnam]]. Asil saka Perang Dingin kalebu (saka sapérangan kaca tingal) kadiktatoran ing [[Yunani]] lan [[Amérika Kidul]]. [[Krisis Rudal Kuba]] uga akibat saka Perang Dingin lan [[Krisis Timur Tengah]] uga wis dadi luwih kompleks amarga Perang Dingin. Dampak liyané ya iku kapérangé Jerman dadi rong bagéyanpérangan ya iku Jerman Kulon lan Jerman Wétan sing dipisahaké déning [[Tembok Berlin]]. Nanging ana uga wektu-wektu ing ngendi kategangan lan pasaingan ing antarané kaloroné susut. Perang Dingin wiwit rampung ing taun 1980-an nalika Pamimpin Uni Sovyèt Mikhail Gorbachev ngluncuraké program réformasi, perestroika lan glasnost. Sacara konstan, Uni Sovyèt kelangan kakuwatan lan kakuwasaané marang Éropah Wétan lan pungkasané dibubaraké ing taun [[1991]].
 
== Sajarah ==
348.872

besutan