Narayana: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (2)
(→‎top: dipunginakaken -> dipun-ginakaken (éjaan), replaced: dipunginakaken → dipun-ginakaken)
(→‎top: éjaan, replaced: bagéyan → pérangan (2))
[[Gambar:Narayana.jpg|thumb|Narayana]]
{{Hindu sastra}}
'''Narayana''' utawi '''Narayan''' inggih punika minangka nama wonten ing [[basa Sanskerta]] ingkang katujokaken kanggé nyebut [[Wisnu]], lan wonten ing kathah basa laladan kontemporer nama [[India]] umum. Narayana ugi dipunidéntifikasi minangka Purusha. Wonten ing sapérangan sastra [[Purana]] wonten pamanggih ingkang béda ingkang kagayut kaliyan Narayana. Wonten ing [[Kurmapurana|''Kurma Purana'']] piyambakipun dipunidentifikasikaken kaliyan [[Brahman]] lan Krishna-Wisnu, ananginng wonten ing [[Brahmapurana|''Brahma Purana'']] Vaivarta Narayana dipunanggep béda saking [[Kresna|Krishnalan]] ugi dipunanggep minangka bagéyanpérangan saking Krishna.<ref name=Raghavan1982>{{cite book
| author = Raghavan, V.
| year = 1982
Narayan inggih punika salah satunggal saking kathah nama Gusti, kados ingkang kamot wonten ing salabeting [[Weda]]. Krishna inggih punika inkarnasi saking Brahman kados ingkang dipunsebut wonten ing kitab [[Mahabharata]], ugi kagungan kathah nama. [[Bhisma|Maharsi Bhisma]], simbah kakung saking [[Pandawa]] lan [[Kurawa]], saking nginggil papan pasédanipun wonten ing padang [[Kurusetra]], mbangsuli pitakénanipun [[Yudhistira]] babagan Gusti, nyebutaken 1000 nama Gusti minangka Sahastranam Wisnu. Ing mriki, Sri Kresna jumeneng minangka Gusti wonten ing wujud manungsa ing sangajenging Bhisma. Nama kaping 244 wonten ing Sahastranam Wisnu inggih punika Narayana, Hrsikesa, Kesawa, Madhawa, Achuta ing pundi nama-nama kasebut sampun dipun-ginakaken Arjuna kanggé nyebut Sri Kresna wonten ing [[Bhagawad Gita]]. Intinipun inggih punika boten wonten bédanipun antawising Kresna kaliyan Narayana. Saben nama minanka sipat-sipat Gustikados ingkang sami kita kenal.
 
Wonten ing Mahabharata Krishna asring dipunsebut minangka Narayana lan Arjuna minangka Nara.<ref>''Vaisnavism Saivism and Minor Religious Systems'', Ramkrishna Gopal Bhandarkar. Published by Asian Educational Services, p.46.</ref> Èpik punika ngidéntifikasi kekalihipun wonten ing wujud jamak 'Krishna', utawi minangka bagéyanpérangan saking inkarnasi Wisnu sadèrèngipun, ngéngeti bilih idéntitas mistis kekalihipun minangka Nara-Narayana.<ref>{{cite book |author=Hiltebeitel, Alf |title=The ritual of battle: Krishna in the Mahābhārata |publisher=State University of New York Press |location=Albany, N.Y |year=1990 |pages= |isbn=0-7914-0249-5 |oclc= |doi= |accessdate=}} [http://books.google.ie/books?id=vwWGX08JAx8C&pg=PA61 p61]</ref>
 
== Ètimologi ==
348.872

besutan