Pasta: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéyan → pérangan
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: bagéyan → pérangan)
[[Gambar:pasta seger.jpg|300px|right|Pasta seger]]
 
'''Pasta''' inggih punika salah satunggaling dhaharan ingkang sampun dipun olah ingkang dpiunginakaken wonten ing jinis [[masakan Italia]], ingkang dipundamel saking campuran [[glepung terigu]], [[toya]], [[tigan]], lan [[uyah]] ingkang lajeng saged mbentuk adonan ingkang salajengipun saged dipundamel dados manéka warna variasi ukuran lan wujudipun.<ref> [http://www.lifeinitaly.com/food/pasta-history.asp www.lifeinitaly.com :: History of Pasta] Sejarah pasta</ref> Pasta inggih asring dipundadosaken dados maneka warna jinis dhedhaharan sasampunipun dipunmasak kanthi cara dipungodhog rumyin. Wonten ing [[Indonésia]], jinis pasta ingkang misuwur inggih punika kados ta [[spageti]], [[makaroni]], lan [[lasagna]].
Wonten ing [[basa Inggris]], pasta inggih punika minangka sebutan kanggé maneka warna jinis dhedhaharan kanthi bahan ingkang paling wigatinipun inggih punika salah satunggaling jinis pasta ingkang dipunparingi bumbu lan [[saos]]. Pasa inggih asalipun saking [[baa Italia]] "''pasta alimentare''" ingkang ateges adonan bahan dhaharan. Wonten ing teges ingkang langkung wiyar, pasta saged ateges sadaya adonan inggih kados ta adonan [[roti]], [[pastry]], uawi [[cake]]. Wonten ing basa Italia, pasta ingkang ateges minangka bahan dhaharan kados [[mi]] punika dipunsebut [[pastasciutta]].
Pasta inggih dipundamel saking glepung terigu semolina ingkang minangka asiling gilingan saking wiji [[gandum]] durum ingkang lajeng dipun campur kaliyan tigan saéngga saged sekedhik redi werna [[kuning]] cerah lan menawi dipun masak kanthi leres saged ngasilaken tekstur ingkang sekedhik radi kenyal. Pasta ingkang dipun damel ing [[Amerika]] asring dipundamel saking campuran glepung terigu Farina lan Semolina, saéngga saged gadhah tekstur ingakng langkung lembut menawi dipundadosaken hidangan kados ta [[kaserol]].
Ing sak njawinipun nagara asalipun ing Italia, pasta padatanipun dipunsadé ing wujud wungkusan wonten ing wujud garing. Pasta ingakng garing lajeng dipundamel ing pabrik ngginakaken mesin [[ekstrusi]] ingkang saged nyurung medal adonan pasta liwat bolongan - bolongan saringan. Wujud- wujud pasata ingkang sanèsipun dipunpikantuk kanthi cara nggiling adonan pasta dados lembran- lembaran ingakng salajengipun dlajeng dpun kethok- kethok utawi dipuncithak.<ref> [http://www.annamariavolpi.com/how_to_cook_pasta.html www.annamariavolpi.com How to cook dry pasta] Cara merebus pasta</ref>
Pasta seger ingkang dipundamel ing rumah tangga lan [[restoran]] dipunbentuk ngginakaken tangan persis saderengipun pasta dipungodhog. Pasta seger betahaken wekdal masak ingkang langkung cepet, ananging pasta seger boten saged tahan ngantos dangun, dipunsimpen amargi gahdah kadar toya ingkang inggil. Pasta ingkang garing saged tahan lama kangge dipunsimpen ngantos 3 taun utawi langkkung amargi namung gadhah kandhungan toya kathahipun 10%. Pasta ingkng sampun dipunmasak lan namung kantun dipunpanasaken kémawon ngginakaken [[oven microwave]] ugi asring dpunpanggihaken wonten ing bagéyanpérangan dhaharan beku ing pasar swalayan.<ref> [http://www.cookandsave.com/2006/10/01/recipe-homemade-pasta-part-1/ www.cookandsave.com :: Homemade pasta] Cara membuat pasta segar di rumah</ref>
 
== Jinis Pasta ==
Pasta inggih kapérang saking manéka warna wujud lan ukuran. Ing Italia, wonten langkung saking [[650]] jinis pasta lan meh saben taun maujud jinis pasta ingkang énggal. Pasta ingkang wujudipun kados dawa- dawa punika ingkang kados mi dipunsebut spageti. Déné variasi pasta ingakng langkung kuru dipunsebut [[vermicelli]], variasi ingakng langkung dawa lan pipih kados [[kwetiau]] dipunsebut [[linguine]], déné versi ingkang radi kandel dipunsebut [[fettucine]].
Nama jinis pasta padatanipun inggih dipunpendhet adhedhasar nama- nama wuud pasta wonten ing basa Italia. Pasta ingkang wujudipun cendhak- cendhak kados pena dipunsebut [[penne]], déné pasta ingkang wujudipun kados [[kupu-kupu]] dipunsebut [[farfalle]]. Jinis-jinis pasta ingkang langkung lengkap saged dipuntingali wonten ing dhaptar nama pasta.<ref> [http://www.food-info.net/uk/products/pasta/shapes.htm www.food-info.net :: Pasta shapes] Pasta dalam berbagai bentuk</ref>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan