Edward Bransfield: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bagéyan → pérangan
(éjaan, replaced: bagéyan → pérangan)
'''Edward Bransfield''' (Ballinacurra, County Cork, [[Irlandia]], [[1785]]–[[1852]]) punika satunggiling pelaut lan navigator ing [[Angkatan Laut Krajan Britania Raya]] (''Royal Navy'') ingkang asring dipun anggep minangka pamanggih bawana [[Antartika]].
 
Panjenenganipun mlebet angkatan laut nalika yuswa 18 taun. Bransfield salajengipun mundhut bagéyanpérangan salebetipun [[Pangeboman Aljir]] nalika taun [[1817]] lan lajeng dipuntugasaken ing [[Chili]]. Sasampunipun [[Kapuloan Shetland Kidul]] dipunpanggihaken taun 1819 déning [[William Smith]], panginggilipun Bransfield ngutus Bransfield lan Smith kanggé nylidhiki langkung lebet pulo-pulo ingkang nembé dipunpanggihaken kasebat. Kekalihipun lajeng manggihaken [[Pulo King George]] lan tanggal [[30 Januari]] [[1820]], manggihaken [[Ujung Trinity]], titik dharatan Antartika ingkang paling lèr. Tanpa sapangertosan Bransfield, kalih dinten sadèrèngipun, satunggiling panjlajah asal [[Rusia]], [[Fabian Gottlieb von Bellingshausen]] sampun nyathet perkawis pamanggihan garis pesisir ingkang dipun kebaki ès ing panggènan ingkang sapuniki dipun tepangi minangka [[Antartika Wétan]].
 
Sasampunipun Trinity, Bransfield lajeng manggihaken [[Pulo Elephant]] lan [[Pulo Clarence]]. Nalika kundur dhumateng Chili lan medharaken asil lelampahanipun dhumateng panginggilipun, pihak krajan Britania Raya jebulané boten wigatos kaliyan pamanggihan kasebat lan cathetan dintenan Bransfield sapuniki sampun ical. Namung péta-péta lautipun ingkang tasih wonten.
* "The Bombardment of Algiers, 1816" dari ''History Today'', Januari 1978, Derek Severn.
* "The Role of Edward Bransfield in the Discovery of Antarctica", Greenwich Maritime Institute, (Dissertation submitted towards the MA in Maritime History, 2002), Sheila Bransfield MA
 
 
 
[[Kategori:Kalairan 1785]]
352.737

besutan