Ruwatan: Béda antara owahan

11 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Gusti Allah → Allah (2), Yen → Yèn
(éjaan, replaced: uripe → uripé , kabeh → kabèh (6), isa → bisa, alat → piranti, njalani → nglakoni, lan sapanunggalane → lsp.)
(éjaan, replaced: Gusti Allah → Allah (2), Yen → Yèn)
'''Ruwatan''' iku [[upacara adat Jawa]] sing ancasé kanggo mbébasake wong komunitas utawa wewengkon saka ancaman bebaya. Inti upacara ruwatan iki sejatiné arupa [[ndonga]], nyuwun pangayoman marang [[Gusti Allah]] saka ancaman bebaya-bebaya umpamané [[bencana alam]] lan liyané, uga ndonga nyuwun pengampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan sing wis dilakoni sing bisa nyebabaké bencana.
 
Upacara adat iki asalé saka ajaran budaya Jawa kuna sing sifaté ''sinkretis'' sing saiki ''diadaptasi'' lan disesuaiké karo ajaran [[agama]].
==Makna==
 
Maknane Ruwatan sejatine reresik diri saka sakehing dosa lan panggawe ala, ngedhekake rasa panembah marang Gusti kang akarya jagad dimen rahayu uripé . Tembung "Ruwat" uga ateges "bebas" saka sakehing goda,coba lan rencana, bebendu, dosa lara lsp.. Ruwatan iku upacara adat Jawa sing tujuwané kanggo mbébasaké wong, masarakat utawa wewengkon saka ancaman bebendu. Inti upacara ruwatan iki sejatiné ndonga, njaluk pangayoman marang Gusti Allah saka ancaman bebendu umpamané bencana alam lan liyané, uga ndonga njaluk pngampunan dosa-dosa lan kesalahan-kesalahan sing wis dilakoni sing bisa njalari bencana.lan dingo tulak bala ana ing sawijining désa,
 
==Larangan==
* manuk dara
 
YenYèn kanggo tolak bala utawa mbuang sial wong sing ngalami sukerta, wong sing diruwat kudu nglakoni [[siraman]] banyu suci lan nggunting rambut, rambute banjur dilarung ing segara.
 
[[Kategori:Budaya Jawa]]
352.737

besutan