James Franck: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: Hadhiah → Bebungah (2), Hadiah → Bebungah
(éjaan, replaced: bidang → babagan (3), militer → militèr, model → modhèl (2), Nobel → Nobèl (6))
(éjaan, replaced: Hadhiah → Bebungah (2), Hadiah → Bebungah)
Sadangunipun [[Perang Dunia I]], Franck dipuntugasi wonten ing [[Freikorps]]. Sasampunipun [[PD I]] pungkasan, Franck dados pandéga wonten ing Divisi Fisika wonten ing [[Institut Kaiser Wilhelm]] kanggé [[Kimia fisika|Kimia Fisika]] ing laladan [[Berlin-Dahlem]]. Satunggal taun candhakipun, taun [[1920]], Frank pindhah dhateng [[Universitas Göttingen]] saperlu dados [[Profesor]] [[Fisika eksperimental|Fisika Eksperimental]] lan Direktur Institut Fisika Eksperimental ingkang angka kalih.<ref>http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/James_Franck.html</ref>
 
Nalika taun [[1925]], Franck pikantuk HadhiahBebungah Nobèl Fisika, ingkang dipuntampi sesarengan kaliyan Hertz, kanggé pakaryanipun wonten ing babagan [[fisika kuantum]]. [[Mekanika kuantum]] inggih punika teori fisika fundamental ingkang nambahi jembar, ngleresaken lan manunggalaken [[mekanika Newton]] lan [[elktromagentisme Maxwell]], wonten ing tingkat atom lan subatom. Franck lan Hertz ngamati obahan elektron bebas wonten ing manéka jinis gas lan prabawa ingkang wonten ing elektron punika wonten ing fungsi atom.
 
[[Gambar:Franck,James Autogramm 1952..jpg|thumb|left|James Franck, Chicago 1952]]
Nalika taun [[1935]], Franck wangsul malih dhateng [[Johns Hopkins University]] minangka Profesor Fisika. Piyambakipun ninggalaken kedudukan punika taun [[1938]], saperlu nampi gelar [[profesor]] wonten ing kimia fisika ing [[Universitas Chicago]]. Nalika taun [[1947]], [[University of Chicago]] maringi Franck jabatan [[profesor emeritus]]. Dumugi ing taun [[1956]], Franck terus makarya wonten ing [[Chicago]] minangka Kepala Grup Riset Fotosintesis. Iinggih punika ketua Komite Permasalahan Pulitik dan Sosial ingkang gegayutan kaliyan bom atom; ingkang kalebet [[Donald J. Hughes]], [[J. J. Nickson]], [[Eugene Rabinowitch]], [[Glenn T. Seaborg]], [[J. C. Stearns]] lan [[Leo Szilard]]. Komite punika misuwur amargi pangumpulan “Laporan Franck”, dipunpungkasaken tanggal [[11]] [[Juni]] [[1945]], ingkang minangka ikhtisar saking perkawis-perkawis ingkang gegayutan kaliyan lamaran militèr dhateng bom atom. Wonten ing laporan punika, Franck ndésak Departemen Perang migunakaken senjata wonten ing lokasi ingkang boten wonten penghuninipun utawi maringi pengetan dhateng mungsuh sadéréngipun ngluncuraken bom.<ref>http://www.nuclearfiles.org/menu/library/biographies/bio_franck-james.htm</ref>
 
Kejawi pikantuk HadhiahBebungah Nobèl, piyambakipun dipunanugrahi Medali Max Planck saking Masyarakat Fisika Jerman taun [[1951]]. Nalika taun [[1955]], kanggé karyanipun babagan [[fotosintesis]], Franck pikantuk Rumford Medal saking [[American Academy of Arts and Sciences]]. Pungkasanipun, taun [[1964]], piyambakipun dipunangkat minangka Anggota Asing [[Royal Society]] ing [[London]].
 
Franck séda wonten ing laladan [[Gottingen]], [[Jerman]].
[[Kategori:Pamenang Bebungah Nobèl babagan Fisika]]
[[Kategori:Proyek Manhattan]]
[[Kategori:Tokoh Jerman pemenang HadiahBebungah Nobèl]]
[[Kategori:Lair 1882]]
352.737

besutan