Jan Tinbergen: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: hadhiah → bebungah (2), Nobel → Nobèl (5)
(→‎Cathetan suku: replaced: Cathetan Suku → Cathetan suku)
(éjaan, replaced: hadhiah → bebungah (2), Nobel → Nobèl (5))
[[Gambar:Jan Tinbergen.jpg|thumb|Jan Tinbergen]]
 
'''Jan Tinbergen''' ([[Den Haag]], [[12]] [[April]] [[1903]]- [[Den Haag]], [[9]] [[Juni]] [[1994]]) inggih punika salah satunggaling [[ilmuwan]] [[Walanda]] ingkang pikantuk bebungah NobelNobèl wonten ing bidang ékonomi ingkang angka pisanan taun [[1969]], ingkang dipuntampi sesarengan kaliyan [[Ragnar Frisch]]. Penghargaan punika dipunparingaken saking kasil kerjanipun ingkang mbiyangun lan nerapaken babagan [[model dinamik]] wonten ing ''penganalisaan'' proses-proses (macro) ékonomi.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1969/tinbergen-cv.html</ref>
 
== Pagesangan ==
[[Gambar:Ehrenfeststudents.jpg|200px|thumb|right|Murid-murid [[Ehrenfest]]; Tinbergen angka tiga saking kiwa]]
Jan Tinbergen inggih punika putra mbarep saking gangsal sadhérék. Bapakipun ingkang nama Dirk Cornelis Tinbergen, satunggaling guru [[Basa Walanda]]. Ibunipun, Jeannette van Eek kagungan profesi guru. Kakang saking [[Nikolaas Tinbergen]] ugi minangka satunggaling pamenang hadhiahbebungah NobelNobèl wonten ing bidang [[fisiologi]] nalika taun [[1973]]. Rayi ragilipun, [[Luuk Tinbergen]] dados satunggaling ahli [[ornotologi]] ingkang lumayan misuwur. Jan palakrama kaliyan Tine Johanne de Wit ingkang dipunparingi sekawan putra.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1969/</ref>
 
Jan Tinbergen sinau [[matematika]] lan [[fisika]] wonten ing [[Universitas Leiden]] sangandhapipun bimbingan saking [[Paul Ehrenfest]]. Nalika taun [[1926]], Jan nolak wajib militer lan minangka paukuman piyambakipun kedah nindakaken pedamelan-pedamelan sosial. Sadangu periode 25 wulan punika, Jan nyinaoni ilmu ékonomi. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota ingkang lumayan fanatik saking parté buruh sosialis. Jan kagungan pamanggih bilih ilmu fisika kirang kagungan mumpangat minangka anggota parté. Saking punika, piyambakipun lajeng sinau ilmu ékonomi ugi.<ref>http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Tinbergen.html</ref>
Jan Tinbergen ndhirikan institut ekonometri wonten ing Erasmus Universitas Rotterdam.
 
Karya-karyanipun dipunlajengaken déning ekonom [[Lawrence Klein]] ingkang pungkasanipun ugi pikantuk hadhiahbebungah NobelNobèl.
 
==Cathetan suku==
[[Kategori:Kapatèn 1994]]
[[Kategori:Ekonom Walanda]]
[[Kategori:Pamenang bebungah NobelNobèl]]
[[Kategori:Pamenang Bebungah NobelNobèl bidang ékonomi]]
352.737

besutan