Rambutan: Béda antara owahan

15 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: ditemokaké → tinemu (3)
(→‎Rambutan Cimacan: éjaan, replaced: akéh → akèh)
(éjaan, replaced: ditemokaké → tinemu (3))
| binomial_authority = [[Carolus Linnaeus|L.]]
}}
'''Rambutan''', ''Nephelium lappaceum'' iku wit sing kalebu ing famili [[Sapindaceae]].<ref name="internet1"/> Wohé wit iku uga jenengé rambutan. Rambutan akèh ditemokakétinemu ing tlatah tropis, kaya ta [[Asia Kidul-Wétan]], [[Asia Kidul]], [[Afrika]] lan [[Amérika Kidul]].<ref name="internet1"/>
 
Ing [[Indonésia]], rambutan sing misuwur asalé saka [[Sumatra Lor]], mligi saka [[Binjai]] cedhak [[Medan]].<ref name="internet1"/>
Rambutan(''Nephelium sp'')kalebu tanduran [[woh]] [[hortikultural]].<ref name="internet1"/> Rambutan duwé jeneng liya ing Basa [[Inggris]] ya iku ''Hairy Fruit''.<ref name="internet1"/> Rambutan kalebu woh-wohan asli Indonésia.<ref name="internet1"/> Nganti saiki rambutan nyebar ing luar laladan kang iklimé [[tropis]], kaya ta [[Filipina]] lan nagara-nagara ing [[Amérika]] [[Latin]].<ref name="internet1"/> Rambutan ditemokakétinemu uga ing laladan kang duwé [[iklim]] [[sub-tropis]].<ref name="internet1">[http://www.warintek.ristek.go.id/pertanian/rambutan.pdf warintek.ristek.go.id](dipunundhuh tanggal 1 Mèi 2011)</ref>
 
Wit rambutan dhuwuré bisa nganti 20 [[mèter]] lan duwé ''kenopi'' kang nggrembuyeng.<ref name="internet2"/> Wit rambutan kalebu [[wit]] kang gédhé lan cendhék .<ref name="internet2"/> Kulit wit lan pangé wernané [[soklat]] [[tuwa]] lan ana putih-[[putih]] [[cilik]] ing kulite.<ref name="internet2"/> [[Godhong]] rambutan ambuné rada [[wangi]], godhongé rada lunyu lan duwé [[wulu]] sithik.<ref name="internet2"/> Kembang rambutan ana kang diarani [[kembang]] lanang lan kembang wédok.<ref name="internet2"/> Rambutan merlokaké [[kéwan]] kaya [[srangga]] kanggo ''penyerbukan''.<ref name="internet2"/>
 
== Jinis ==
Saka panalitén lan ''survey'' ditemokakétinemu ana [[22]] jinis rambutan.<ref name="internet1"/> Asalé ana sing saka ''galur'' murni lan ana uga kang asil okulasi utawa nggabungaké saka rong jinis galur kang béda.<ref name="internet1"/> Ciri-ciri kang mbedakaké saben jinis rambutan bisa didelok saka sifaté [[woh]] rambutan.<ref name="internet1"/> Sifat woh rambutan bisa didelok saka [[daging]] woh rambutan, akèh sithiké [[banyu]] ing woh rambutan, bentuk, werna [[kulit]], lan dawané [[rambut]] rambutan.<ref name="internet1"/> Ana [[''varietas'']] rambutan kang paling disénéngi lan nilai [[''ekonomis'']] kang rélatif dhuwur.<ref name="internet1"/>
== Rambutan Rapiah ==
Rambutan [[rapiah]] wohé ora patia akèh nanging buah iki mutuné apik, kulit wohé rupané [[ijo]]-[[kuning]]-[[abang]] ora rata.<ref name="internet1"/> Rambutan rapiah rambuté arang-arang.<ref name="internet1"/> Daging woh rambutan rasané [[legi]], [[kenyal]], lan [[ngelotok]].<ref name="internet1"/> Daging wohé uga kandel lan bisa tahan nganti [[6]] [[dina]] sawisé dipetik.<ref name="internet1"/>
352.730

besutan