Spyware: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: sajroning → sajeroning (3)
(→‎Sipat spyware: éjaan, replaced: ninggalaké → ninggal)
(éjaan, replaced: sajroning → sajeroning (3))
[[Gambar:spyware.jpg|thumb|250px|spyware]]
'''Spyware''' ya iku program kang kainstal ing sajroningsajeroning sistem komputer, lan bisa ngumpilaké pira-pira informasi kang diduwèni ''[[user]]'' banjur ngirimaké informasi kasebut marang lokasi katentu. Kabèh mau dilakokaké tanpa dingertèni panganggo utawa ''user''. Ing internèt biyasané kasebut [[spybot]] utawa [[tracking-software]].<ref name="internet1">[http://kangtokkomputer.weebly.com/definisi-spyware.html], Kaundhuh 16/10/12.</ref> Béda karo [[virus]] utawa [[worm]] kang ngrusak kinerja salah sijiné aplikasi, spyware justru ngawasi aktivitas komputer lan ngrimaké marang pihak kaping telu.<ref name="internet2">[http://keamananinternet.tripod.com/pengertian-definisi-spyware.html], Kaundhuh 18/10/12.</ref> Virus biyasané digawé mung kanggo iseng utawa mbuktèkaké kapinteran salah sijiné wong.<ref name="internet2" /> Ananging yèn spyware sengaja digawé kanggo kapentingan [[komersil]] utawa [[kriminal]].<ref name="internet2" /> Sakliyané iku spyware ora ngréplikasi dhèwèké dhéwé kayadéné virus.<ref name="internet2" /> Biyasané spyware ngaksès salah sijiné sistem lumantar [[iklan]] ''pop-up'' ing [[internèt]], [[layang èlèktronik]] lan situs internèt katentu.<ref name="internet2" /> Nganti saiki serangan spyware mung nyerang sistem [[Microsoft Windows]].<ref name="internet2" /> Sistem oprasi liya kayata [[MacOS X]] utawa [[Linuk]] durung katemokaké kaserang spyware.<ref name="internet2" />
 
== Sipat spyware ==
#Ngakibataké mudhuné kinerja sistem.<ref name="internet3"/>
#Bisa ngowahi pangaturan konèksi internèt utawa paramban (''[[browser]]''), lan ngakibataké aloné konèksi, ngarahaké marang situs katentu.<ref name="internet3"/>
# Masalah gedhé saka spyware ya iku angèl dibusak (''uninstal''), senajan bisa ananging ora bisa tuntas. Ateges isih ninggal sisa [[code]] pelacak ([[tracker code]]) ing sajroningsajeroning sistem komputer.<ref name="internet3"/>
 
==Cara ngenali spyware kang ana ing komputer==
 
== Panyegahan ==
#Ngati-ati sajroningsajeroning ngundhuh lan ''instalasi'' salah sijiné piranti alus kususé kang bébas (''[[free]]'') utawa [[shareware]].<ref name="internet3"/>
#Aja asal njupuk kang ditawakaké ing situs internèt.<ref name="internet3"/>
#Tliti anggoné milih [[opsi]] nalika instalasi salah sijiné piranti alus (Aja asal klik tombol ''next'').<ref name="internet3"/>
352.737

besutan