Serat Kalatidha: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2), sajroning → sajeroning (2)
(→‎Tèks: éjaan, replaced: Yen → Yèn)
(éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2), sajroning → sajeroning (2))
 
== Latar wuri ==
''Kalatidha'' iku dudu karya Rangga Warsita kang paling dawa. Syair iki mung ana 12 jroningsajeroning ''metrum'' [[Sinom]]. ''Kala tidha'' sacara harafiah tegesé "jaman édan", kaya kang ditulis déning Rangga Warsita dhéwé. Kocap kacarita, Rangga Warsita nulis syair iki nalika pangkaté ora diundhakaké kaya kang dikarepaké. Banjur panjenengané gawé generalisasi saka kahanan iki, lan nganggep sacara umum yèn jaman nalika semana minangka [[jaman édan]] lan krisis. Wektu iku Rangga Warsita minangka [[pujangga]] karajan ing Kraton Kasunanan [[Surakarta]]. Panjenengané iku ''pujangga panutup'' utawa "pujangga pungkasan", awit sawisé iku ora ana "pujangga karajan" manèh.
 
== Makna ==
Syair ''Kalatidha'' bisa dipérang dadi telung bagéan, ya iku: bagéan kapisan arupa pada 1 nganti 6, bagéan kaloro arupa pada 7, lan bagéan katelu arupa pada 8 nganti 12. Pérangan pisanan ya iku [[mangsa]] kang miturut Rangga Warsita arupa kahanan tanpa prinsip. Pérangan kaloro isiné katekadan lan [[mawas dhiri]]. Pérangan katelu isiné sikap kang taat marang [[agama]] jroningsajeroning masarakat.
 
==Tèks==
Enggih mekoten man Doblang<br>
Bener ingkang angarani<br>
Nanging sajroningsajeroning batin<br>
Sejatine nyamut-nyamut<br>
Wis tuwa arep apa<br>
 
Sageda sabar santosa<br>
Mati sajroningsajeroning ngaurip<br>
Kalis ing reh aruraha<br>
Murka angkara sumingkir<br>
352.737

besutan