Klade: Béda antara owahan

15 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (4), Jroning → Sajeroning
(→‎Pranala njaba: replaced: Pranala jaba → Pranala njaba)
(→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (4), Jroning → Sajeroning)
[[Gambar:Monophyletic.svg|thumb|300px|Panglompokan reptilia lan manuk umumé dianggep monofiletik.]]
'''Klad''' utawa '''klade''' iku klompok [[taksonomi]] sing nduwèni siji leluhur bebarengan lan kabèh katurunané uga asal saka moyang kasebut. Klompok kaya ngéné iku diarani klompok [[monofiletik]], sing bisa digambaraké liwat analisis [[filogenetika]], kaya kacetha jroningsajeroning [[diagram pohon]] utawa sawijining [[kladistika|kladogram]].
 
Yèn sawijining klad sacara konsisten tansah muncul jroningsajeroning manéka analisis kladistika kanthi migunakaké manéka himpunan data, klad kasebut bisa diadopsi jroningsajeroning [[taksonomi]] lan bisa dadi sawijining [[takson]]. Senadyan mangkono, ora kabèh takson sing diakoni wektu iki bisa dianggep minangka klad. [[Reptilia]], umpamané, minangka klompok [[parafiletik]] amarga ora nglebokaké [[aves]] (manuk) sing uga dianggep ngalami [[évolusi]] saka leluhur sing padha karo [[reptilia]].
 
JroningSajeroning kladistika, sawijining klad sing ana ing sawiji klad liya diarani "tersarang" jroningsajeroning klad kasebut. Klad sing ''tersarang'' kasebut nduwèni sawetara kagunaan, umpamané bisa mènèhi cakupan èkspansi ing sawiji wewengkon geografis sing kaisolasi.
<!--
Berkembangnya penggunaan teknik-teknik [[biologi molekuler]] membuat penggunaan kladistika menjadi populer, dan banyak pengelompokan klasifikasi klasik yang sekarang harus ditinjau ulang karena tidak menggambarkan proses evolusi yang semestinya, sebagaimana yang ditunjukkan oleh hasil analisis kladistika. Contoh yang paling populer adalah pada klasifikasi [[Chordata]]/[[Vertebrata]] dan [[Tumbuhan Berbunga]] (Angiospermae).
352.737

besutan