Basa Walanda: Béda antara owahan

12 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: jroning → sajeroning, Jroning → Sajeroning (3)
(éjaan, replaced: ditemokaké → tinemu)
(éjaan, replaced: jroning → sajeroning, Jroning → Sajeroning (3))
| notice = IPA
}}
'''Basa Walanda''' iku [[basa]] Jermanik Kulon kang dipituturaké déning 20 yuta jiwa ing saindhenging donya. JroningSajeroning basa Walanda, basa iki disebut ''het Nederlands'' utawa ''de Nederlandse Taal''. JroningSajeroning [[Basa Inggris]] disebut ''Dutch'' utawa ''the Dutch Language''.
 
== Klasifikasi ==
Basa Walanda lan uga basa Inggris sarta basa Jerman, kalebu minangka bagéan saka kulawarga basa [[basa Jermanik Kulon|Jermanik Kulon]] kang gedhé. Nanging jroningsajeroning kulawarga basa iki, basa Walanda sacara rélatif bisa dianggep cilik. Sifat khas basa Walanda ya iku dhasaré. Basa Walanda adhedhasar basa Frankia Hilir.
 
Biyèn, nalika suku-suku Jerman teka manggon ing sungapan [[Kali Rhein]], [[Kali Maas]] lan [[Kali Schelde]], kaum Frankia ya iku kang paling dominan lan pengaruhé paling gedhé kanggo tuwuhing basa Walanda ing tembé mburi tinimbang suku-suku kang isih cedhak perkerabatané kayadéné suku Frisia lan Saxon kang luwih akèh urip ing pesisir wektu semana, utamané manggon ing sisih wétan [[Kali IJssel]].
Suwé banget dipercaya yèn bukti Basa Walanda paling tuwa iku awujud ukara iki:
<br />'''“Hebban olla vogala nestas bigunnan hinase hic enda thu wat unbidan we nu”'''.
<br />JroningSajeroning Basa Walanda moderen:
<br />''“Hebben alle vogels nesten begonnen behalve ik en u. Waarop wachten we nog?”''
<br />Tegesé:
352.737

besutan