Maria: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2)
(éjaan, replaced: téori → téyori, teologi → téyologi, nduwèni → duwé, Bidang → Babagan)
(→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2))
{{christianity}}
'''Maria''' ([[basa Aram|Aram-Yahudi]] מרים ''Maryām'' "pait"; [[Basa Yunani]] [[Septuaginta]] Μαριαμ, ''Mariam'', Μαρια, ''Maria''; [[Basa Arab]]: ''Maryam'', مريم) iku ibuné [[Yesus]] lan [[tunangan]] [[Santo Yusuf|Yusuf]]<ref>{{Ayat|Matius|1|18|20}}, {{Ayat|Lukas|1|35}}</ref> jroningsajeroning [[Kekristenan]] lan [[Islam]].
 
Miturut sumber-sumber non-kanonik, wongtuwané asma [[Yoakim]] lan [[Hana]]. Sawijining téyori ngandhakaké yèn asma bapaké ya iku Heli, sing disebutaké jroningsajeroning [[silsilah Yesus|silsilah miturut Lukas]]. Maria, sing wektu iku sawijining [[keperawanana|perawan]], weruh saka malaikat [[Gabriel (malaikat)|Gabriel]], utusan Allah, yèn bakal ngandhut Yesus, anak saka [[Allah]] sing urip, liwat [[mukjizat]] saka [[Roh Suci]].
 
Amarga {{Ayat|Lukas|1|48}} ("wiwit saiki kabèh katurunan bakal nyebut aku bahagia"), Maria akèh diagungaké ing kalangan wong Kristen, khususé ing lingkungan [[Gréja Katulik Roma]] lan [[Gréja Ortodoks]]. Umat Muslim uga ngurmati Maria. Babagan [[téyologi]] [[Kristen]] sing magepokan disebut [[Mariologi]]. Pesta kelairan Maria dipèngeti ing kalangan Gréja Ortodoks, Katulik Roma, lan Anglikan tanggal [[8 September]]. Gréja Ortodoks lan Katulik Roma uga duwé akèh dina perayaan liyané kanggo ngurmati Maria.
352.737

besutan