Basa Pèrsi: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2)
(éjaan, replaced: masyarakat → masarakat, antara liya → antarané (2))
(éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2))
* [[Pèrsi Modhèrn]].
 
Basa iki kagolong basa paling tuwa, sing dikira-kira umuré luwih tuwa tinimbang [[Basa Sangskreta]]. Basa iki terus tuwuh, lan sawisé Islam mlebu tanah Parsi (Pèrsi), kurang luwih 40 persèn kosakata basa Parsi wis kapengaruhan déning kosakata [[basa Arab]]. Saliyané iku unsur-unsur [[basa Yunani]], [[basa Aram]], [[basa Inggris]] lan [[basa Prancis]] sarta sethithik [[Turki]], uga mlebu jroningsajeroning basa iki.
 
== Cabang-cabang basa Pèrsi ==
{{utama|Aksara basa Pèrsi}}
 
Sadurungé mlebu Islam, masarakat Pèrsi migunakaké rong vèrsi aksara ing mangsa [[Pahlavi]], ya iku aksara sing dimodhifikasi saka [[Basa Aram]], lan vèrsi sijiné ya iku aksara asli saenggon sing disebut 'Dindapirak' utawa jroningsajeroning basa Pèrsi Modhèrn disebut 'Din dabireh' (aksara suci).
 
Basa Parsi modhèrn migunakaké aksara Arab kanthi tambahan 4 aksara kanggo nulisak’e 'zh', 'ch', 'p', lan 'g'.
352.737

besutan