Malaria: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Jroning → Sajeroning, Nobel → Nobèl
(replaced: Pranala jaba → Pranala njaba, Referensi → Réferènsi)
(éjaan, replaced: Jroning → Sajeroning, Nobel → Nobèl)
'''Malaria''' iku sajinis [[panyakit nular]] sing ngakibataké watara 350-500 yuta wong kainfèksi lan luwih saka 1 yuta mati saben taun, utamané ing laladan [[tropis]] lan ing [[Afrika]].
 
Kanggo panemuan ngenani panyebab malaria, sawijining dhokter militèr Prancis [[Charles Louis Alphonse Laveran]] dianugerahi [[Bebungah NobelNobèl kanggo Fisiologi lan Medis]] ing taun [[1907]].
 
== Sebab lan gejala ==
Pangobatan malaria gumantung marang jinis parasit lan résistènsi parasit marang [[klorokuin]].
 
Kanggo sawijining serangan malaria falciparum akut kanthi parasit sing résisten marang klorokuin, bisa diwènèhi kuinin utawa kuinidin sacara intravena. JroningSajeroning jinis malaria liyané arang kedadéyan résistènsi marang klorokuin, amarga saka iku biasané diwènèhi klorokuin lan primakuin.
 
Prinsip pananganan malaria sacara umum ya iku yèn tanpa komplikasi diwènèhi peroral artesunat kombinasi karo amodiakuin (artesdiakuin) utawa coartem utawa duo-cotexcin, déné malaria kanthi komplikasi diwènèhi artesunat 2,4 mg/kgbb ing jam ka 0 - 12 - 24 - 72 lan saterusé nganti pasien bisa diterapi sacara oral utawa digunakaké artemeter 3,2 mg/kgbb diterusaké nganggo 1,6 mg/kgbb.
352.737

besutan