Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: sakdurungé → sadurungé (2), Sakdurungé → Sadurungé (2)
(éjaan, replaced: nagara pérangan → praja, pemerintahan → pamaréntahan)
(éjaan, replaced: sakdurungé → sadurungé (2), Sakdurungé → Sadurungé (2))
'''Perang ing Kurukshetra''' {{Sanskerta|कुरुक्षेत्रयुद्ध|Kurukṣētrayud'dha}}, sing dadi pérangan paling wigati saka carita ''[[Mahabharata]]''. Sing gawé sebab anané perang iku ya iku rebutan panguwasa antarané [[Pandhawa]] lan [[Kurawa]].[[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki isih bisa didelok tekan saiki. [[Kurusetra]] mapan ana ing laladan [[Haryana]], [[India]].
 
Paprangan iku ora dingertèni kapan kadadéané, mula kadang-kadang diarani kadadéan ana ing jaman Mitologi. Paninggalan-paninggalan ing [[Kurusetra]] (kaya ta bètèng) kira-kira dai bukti arkeologine. Miturut kitab ''[[Bhagawadgita]]'', perang ing Kurukshetra kadadéan 3000 taun sakdurungésadurungé Masèhi (5000 taun kapungkur) lan iku dadi referènsi sing misuwur.<ref name="Bhagawad Gita">Kitab ''[[Bhagawadgita]]'' menurut aslinya déning Om Visnupada A.C.B. Swami Prabhupada.</ref>
 
Sanajan paperangan iki mung paprangan antarané rong kulawarga sak [[wangsa]], nanging uga mélokaké pirang-pirang krajan ing [[India]]. Paprangan iku kadadéan 18 dina, lan yutanan wadya saka rong pihak akèh sing gugur. Paprangan kasebut nyebabaké akèh wanita sing dadi randha lan bocah-bocah sing dadi yatim. Paprangan iki uga ndadèkaké krisis ing India lan uga dadi gerbang nuju jaman [[Kaliyuga]].<!-- ENGLISH WIKIPEDIA -->
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi kasebut ora bisa kelakon amarga sing luwih pasisirs dadi ratu ya iku Yudistira. Kanggo mujudaké ambisiné, Duryudana terus golèk cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dhèwèké uga duwé karep matèni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa sing arep matèni Pandhawa amarga olèh dukungan saka Arya Widura lan Kresna sing isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sawisé gagal matèni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa sing nyebabaké pandhawa kalah. SakdurungéSadurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dheweké iku minangka aak pambarep wangsa Kuru.
 
Sawisé telulas taun, padha karo janjiné Pandhawa duwé hak njaluk manèh krajan Astina. Nanging Duryodana ora gelem menehake Krajan manèh, sanajan kaya mangkono Yudhistira lan adhi-adhiné isih bisa sabar. Minangka Pengeran, Pandhawa krasa yèn dheweké duwé hak lan wajib mèlu ana ing urusan administrasi krajan, banjur Pandhawa njaluk lima désa. Nanging Duryudana gumbedhe ora gelem mènèhi sanajan sakpucuk dom. Kuwi sing dadi sebab anané paprangan amarga Pandhawa wis kentekan sabar.Pandhawa minangka pangeran kudu lan duwé hak ana ing administrasi pamerentahan
 
== Misi damai Sri Kresna ==
SakdurungéSadurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] duwé usaha nggolèk sekuthu kanthi mikiraké surat permohonan karo ratu-ratu ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké prajurit kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadéan. Mangkono uga sing dilakokaké déning [[Kurawa]], nggolèk sekuthu. Kaya mangkono sing ndadèkaké ratu-ratu ing daratan India Kuno kabagi dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké kadamaian antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dheweké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sakdurungésadurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. Dheweké bisa dadi cumlorot sing ndadèkaké prajurit wuta kabèh. Nalika iku uga dheweké nunjukaké wujud rohaniné sing mung bisa dideleng déning wong suci ya iku : [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sawisé Kresna lunga saka Hastinapura, dhèwèké menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yèn perang wis ora udu kadadéan. Dhèwèké njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
348.872

besutan