Kendhang: Béda antara owahan

76 bèt wis ditambahake ,  12 taun kepungkur
c
pasang aksara
c (bot Menambah: su:Kendang)
c (pasang aksara)
[[Image:Traditional indonesian drums.jpg|thumb|240px|Kendhang]]
'''Kendhang''' iku salahsijining piranti [[gamelan Jawa]] sing ditabuh nganggo kombinasi antara tlapakan karo driji, dadi ora nganggo [[tabuh]]. Ing musik modernmodhèrn, piranti iki digolongakedigolongaké piranti [[perkusi]]. Kendhang diso'akedisèlèhaké nenging wadahwadhah penyanggapanyangga saka kayu sing wujudewujudé mempermèmper huruf '''Y'''.
 
==Wujud==
WujudeWujudé méhmèh silindersilindher, simetris, ing salah siji sisih radharada gedhegedhé dibandingtinimbang sisih lawanelawané. BageyanBagéyan sing luwih gedhegedhé umumeumumé disoakedisèlèhaké ing sisih kanantengening penabuhpanabuh. Kendhang iki ukuraneukurané luwih cilik dibandingtinimbang [[bedhug]].
 
==Jinis==
Ana 4 jinis kendhang sing umum dienggo nenging gamelan yaiku: (urutan saka sing paling gedhegedhé ukuraneukurané)
*[[Kendhang gendhing]] utawa [[kendhang ageng]], nduwenduwé nadanadha swara paling cendhekcendhèk
*[[Kendhang wayangan]]
*[[Kendhang batangan]] utawa [[ciblon]]
*[[Kendhang ketipung]], nduwenduwé nadanadha swara paling dhuwur
 
==Fungsi==
Piranti [[gamelan]] iki fungsinefungsiné kanggo ngatur irama utamaneutamané yenyèn arep ngowahi irama uga kanggo ngatur tempo musik bensupaya ajeg. Kendhang uga kadhangsok kanggo tandhatengeran babak-babak ing reroncèn musik gamelan lan ing pérangan akhirakir/penutuppanutup swara [[suwukan]].
 
==Jinis swara lan cara nabuh==
AkehAkèh jinis swara sing isa dikasilakediasilaké saka piranti kendhang iki yaiku antaraneantarané:
*'''Dlong''': swara iki metu saka tengah bageyanbagéyan kendhang sing gedhegedhé (kejaba [[kendhang ketipung]]), ditabuh nganggo kabehkabèh driji lan sebageyansabagéyan tlapakan sing langsung diculakediculaké. Swara iki nduwenduwé nadanadha paling cendhekcendhèk.
*'''Dhah''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bageyanbagéyan kendhang sing gedhegedhé (kejaba kendhang ketipung), ditabuh nganggo kabeh driji lan sebageyansabagéyan tlapakan tangan sing langsung diculakediculaké.
*'''Thung''': swara iki metu saka tengah bageyanbagéyan kendhang sing gedhegedhé, ditabuh nganggo jaridriji sing langsung diculakediculaké. YenYèn ing kendhang ketipung, swara iki metu saka bageyanbagéyan kendhang sing gedhegedhé ning ditabuh nganggo jempol utawa driji panuding sing langsung diculakediculaké.
*'''Ket''': swara iki metu saka peranganpérangan tengah kendhang sing gedhegedhé, ditabuh nganggo pucuk driji utamaneutamané pucuk driji panuding, driji panunggul karo driji manis lan ora langsung diculakediculaké (tetep nempelnempèl) utawa nutup.
*'''Tong''': swara iki metu saka sisi utawa pinggir bageyanbagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo pucuk driji panunggul lan driji manis lan langsung diculakediculaké.
*'''Tak''': swara iki metu saka bageyanbagéyan kendhang sing cilik, ditabuh nganggo kabeh driji lan sebageyansabagéyan tlapakan tangan lan ora diculakediculaké utawa tetep nempelnempèl, denedéné tlapakan tangan tengen nempelnempèl ing bageyanbagéyan kendhang sing gedhegedhé. Swara iki nduwenduwé nadanadha paling dhuwur.
*'''Deng''': swara iki metu saka bagianbagéyan kendhang sing gedegedhé, ditabuh nganggo kabehkabèh driji ono ing sisih pinggir kendhankendhang. Sumber : Hari Kendhang Kabupaten Madiun.
 
==Notasi==
8.252

besutan