Antaséna: Béda antara owahan

237 bèt wis ditambahake ,  14 taun kepungkur
c
pasang aksara, + pranala njaba
Tidak ada ringkasan suntingan
c (pasang aksara, + pranala njaba)
'''Antasena''' utawa uga sinebut '''Anantasena'''.
[[image:Antasena-ang.gif|thumb|Antasena]]
'''Antasena''' utawa uga sinebut '''Anantasena'''.
Ananta : tanpa wates
SenaTeges :tembung ananta yaiku tanpa wates déné sena yaiku njaga, nguasaninguwasani, kang mimpin.
 
Ing pedhalangan gagrag Jogjakarta, Antasena iku anak ragilragilé [[Bima]]/Werkodara. IbuneIbuné [[DewiDèwi Urangayu]], putrineputriné Hyang Mintuna (dewaningdéwaning iwak ing banyu tawa) ing Kisiknarmada (muaranemuarané Gangga karo Serayu). Wiwit lahirlair urip bareng karo ibu lan simbaheéyangé. Ing gagrag Surakarta, Antasena kuwi asma liyaneliyané Antareja (anak pembarepe Werkudara).
 
Ing wayang, Antasena iku kasatriyanekasatriyané ing Selamirah iya Randhugumbala. GarwaneGarwané sesilih DewiDèwi Jenakawati, putrineputriné Janaka/[[Arjuna]].
Satriya iki uga raket karo wuragilewuragilé Arjuna, [[Wisanggeni]].
 
Antasena ora natenaté gelem nganggo basa krama, jujur, prasaja, lan kendel. GandhengGandhèng ibuneibuné urang, awakeawaké kebak sisik kang ora mempan deningdéning gaman. KadigdayaneKadigdayané ana ing sungut mawa upas kang mapan ana sangisoresangisoré irung karan sungut upas warayang lan pengantenpengantèn lan nduwenduwé aji-aji Cupu Madusena sing bisa nguripkenguripké wong kang mati ing njaba takdiretakdiré.
 
Nalika Perang Baratayudha arep diwiwiti, Antasena ngadhep Sanghyang Wenang. Sanghyang Wenang sabda yenyèn Antasena kepengin PandawaPandhawa menang, satriya iki kudu ora melu perang. Antasena nyanggupi nurut kekarepanekekarepané dewadéwa. Sanghyang Wenang njaluk supaya Antasena ndeleng netranenetrané. SuweSuwé-suwesuwé awakeawaké Antasena dadi cilik lan banjur muksa.
Ing pedhalangan gagrag Jogjakarta, Antasena iku anak ragil [[Bima]]/Werkodara. Ibune [[Dewi Urangayu]], putrine Hyang Mintuna (dewaning iwak ing banyu tawa) ing Kisiknarmada (muarane Gangga karo Serayu). Wiwit lahir urip bareng karo ibu lan simbahe. Ing gagrag Surakarta, Antasena kuwi asma liyane Antareja (anak pembarepe Werkudara).
 
==Pranala njaba==
Ing wayang, Antasena iku kasatriyane ing Selamirah iya Randhugumbala. Garwane sesilih Dewi Jenakawati, putrine Janaka/[[Arjuna]].
*{{id}} [http://www.pitoyo.com/duniawayang/mod.php?mod=userpage&menu=500&page_id=4 Situs buku asesirah 'Antareja Antasena: Jalan Kematian Para Ksatria']
Satriya iki uga raket karo wuragile Arjuna, [[Wisanggeni]].
 
Antasena ora nate gelem nganggo basa krama, jujur, prasaja, lan kendel. Gandheng ibune urang, awake kebak sisik kang ora mempan dening gaman. Kadigdayane ana ing sungut mawa upas kang mapan ana sangisore irung karan sungut upas warayang lan penganten lan nduwe aji-aji Cupu Madusena sing bisa nguripke wong kang mati ing njaba takdire.
 
Nalika Perang Baratayudha arep diwiwiti, Antasena ngadhep Sanghyang Wenang. Sanghyang Wenang sabda yen Antasena kepengin Pandawa menang, satriya iki kudu ora melu perang. Antasena nyanggupi nurut kekarepane dewa. Sanghyang Wenang njaluk supaya Antasena ndeleng netrane. Suwe-suwe awake Antasena dadi cilik lan banjur muksa.
 
[[category:Paraga Wayang]]
8.252

besutan