Lesung: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎Lumpang: éjaan, replaced: kayadéné → kaya déné, kayata → kaya ta (2)
(→‎top: éjaan, replaced: bagian → pérangan)
(→‎Lumpang: éjaan, replaced: kayadéné → kaya déné, kayata → kaya ta (2))
Ana piranti sajinis lesung sing biasané wujudé cilik lan biasa kanggo ndheplok bahan-bahan sing luwih alus utawa kanggo ngalusaké obat-obatan diarani '''lumpang''', déné sing biasa kanggo nguleg [[sambel]] diarani '''cowèk''' lan pasangané '''uleg-uleg'''.
 
Lesung bisa uga dianggo nutu (ndheplok) bumbu pawon kayatakaya ta [[lombok]], kacang, [[wiji]] [[kopi]], [[gemblong]], [[gendar]], [[gethuk]], lan uga barang-barang kang atos banjur dilembutaké sing cacahé akèh.
 
Lesung uga bisa dadi piranti kanggo ngetokaké suara kang pénak dirungu ya iku arupa kothèkan. Nalika nutu bebarengan, wong padésan nuthuk aluné nganggo irama lan senggakan kayadénékaya déné nabuh tetabuhan dadi banjur ngasilaké swara sing harmoni kanggo nambah semangat nyambutgawé.
[[Gambar:Lumpang.JPG|thumb|200px|Tumpukan lumpang kayu]]
 
Amarga perkembangan jaman, lesung ing jaman maju wis ora kanggo nutu pari manèh, ananging wis akèh owah-owahan kagunané. Ing jaman maju iki lesung kerep dimupangataké kanggo pajangan ana ing omah utawa diolah dadi bakalan kang luwih mupangati, kayatakaya ta : digawé papan, [[kusèn]], [[méja]], [[lawang]] utawa [[wayang golèk]].
 
Amarga kayu jati sing tuwa saiki wis arang ditemoni lan regané larang banget mula ing mata para kolèktor banjur dadi barang kang aji lan antik sing nduwèni [[seni]].
352.737

besutan