Materi peteng: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: kayata → kaya ta
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bPranala Njaba\b +Pranala njaba))
(→‎top: éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
{{Kosmologi}}
'''Materi peteng''' ya iku [[materi]] kang ora bisa dideteksi nganggo [[radiasi]] kang dipancaraké utawa penyerapan radiasi saka materi iku dhewe, ananging anané bisa dibuktikaké saka efek [[gravitasi]] materi-materi kang katon kayatakaya ta [[bintang]] lan [[galaksi]]. Dikira-kira anané materi iki ning [[alam dunya]] kaya efek gravitasi kang sering nunjukaké manawa sebeneré ana materi liya kang luwih akèh manèh, sing bisa diemati langsung. Materi peteng sering bisa nggawe ketidakkonsistenan sakjeroné teori [[dentuman dahsyat]].
 
Ana orané materi peteng iki bisa nentukaké [[takdir akir saka alam dunya]]. Kita ngerteni manawa saiki alam semesta kena pengembangan amarga cahaya saka benda langit kang luwih menunjukaké anané [[pergeseran merah]]. Akehé materi biasa kang katon ning alam semesta ora cukup kanggo nggawe gravitasi mandhekaké pengembangan, lan amarga iku. Pengembangan bakal dikelakon saterusé karo anané materi gelap. Biasané, gunggungé materi peteng kang cukup ning alam donya bisa menyebabaké pengembangan alam semesta mandek, malah bisa sawaliké (kang akiré nggawe ana [[Big Crunch]]). Ning kedadian kang ana, saiki akèh pamanggihan manawa obahan-obahan alam dunya didominasi déning komponen liyané, [[energi gelap]].
352.737

besutan