Abdurrahman Wahid: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎Kehidupan awal: éjaan, replaced: kayata → kaya ta
(→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2))
(→‎Kehidupan awal: éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
ing taun 1944, Wahid pindah saka Jombang nuju [[Jakarta]], pnggonan bapaké katut karo [[Masyumi|Parté Majelis Syuro Muslimin Indonésia]] (Masyumi), sawijining organisasi kang didirike tentara [[Jepang]] kang wektu iku nguwasani Indonésia. Sawisé déklarasi kamardikan Indonésia tanggal 17 Agustus 1945, Gus Dur balik nuju Jombang lan tete manngon ing kana sasuwéné perang kamardikan Indonésia nglawan [[Walanda]]. ing akhir perang tahun 1949, Wahid pindah nuju Jakarta lan bapaké ditunjuk dadi Menteri Agama. Abdurrahman Wahid sinau ing Jakarta, masuk ing SD KRIS sadurungé pindah ing SD Matraman Perwari. Wahid uga diajari mawca buku non-Muslim, majalah, dan koran karo bapaké kanggo njebaraké pengetahuané<ref>Barton (2002), halaman 49</ref>. Gus Dur terus manggon ing Jakarta kaliyan kaluwargané sanajan bapaké wis ora dadi mentri agama taun 1952. ing April 1953, bapaké Wahid tilar donya amarga kacilakaan mobil.
 
Pawiyatan Wahid lanjut lan ing tahun 1954, dhéwéké malebu ing sekolah Menengah Pertama. ing taun iku, dhéweké ora munggah kelas. biyunge lajeng ngirim Gus Dur nuju [[Yogyakarta]] kanggo neruskake pawiyatane. ing tahun 1957, sawise lulus saka SMP, Wahid pindah nuju [[Magelang]]kanggo mulai Pawiyatan Muslim ing Pesantren Tegalrejo. dhéweké ngembanagaken reputasi minangka murid berbakat,namatkake pawiyatan pesantren ing wektu rong taun (haruse empat tahun). ing taun 1959, Wahid pindah nuju Pesantren Tambakberas ing Jombang. ing kana, sawetara nglanjutke pawiyatan dhewekan, Abdurrahman Wahid uga narima pakaryan kapisan dadi guru lan besuke minangka kepala sekolah [[madrasah]]. Gus Dur uga makarya dadi jurnalis majalah kayatakaya ta ''Horizon'' dan ''Majalah Budaya Jaya''.
 
Gus Dur tilar donya dina Rebo tanggal 30 Desember 2009.<ref>[http://www.detiknews.com/read/2009/12/31/035939/1269058/10/gerbang-rumah-duka-dibuka-warga-bisa-salati-jenazah-gus-dur Gus Dur tilar donya]</ref>
348.872

besutan