John Rawls: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bidang → babagan, kadosta → kados ta (2)
(Amerika Serikat -> Amérika Sarékat, replaced: Amerika Serikat → Amérika Sarékat (9))
(éjaan, replaced: bidang → babagan, kadosta → kados ta (2))
}}
 
'''John Rawls''' (miyos tanggal [[21]] [[Februari]] [[1921]] wonten ing [[Baltimore]], [[Maryland]], [[Amérika Sarékat]]) inggih punika [[filsuf]] saking [[Amérika Sarékat]] ingkang misuwur nalika abad kaping 20 wonten ing bidangbabagan [[filsafat pulitik]].<ref name="Audi">Samuel Freeman. 1999. "Rawls, John". In ''The Cambridge Dictionary of Philosophy''. Robert Audi, ed. 774. London: Cambridge University Press.</ref> Bukunipun ingkang judul "Teori Babagan Kaadilan" (wonten ing basa Inggris ''A Theory of Justice'') minangka salah satunggaling teks primer wonten ing filsafat pulitik.<ref name="Audi"/> Rawls sinau wonten ing [[Universitas Princeton]], sarta ngajar wonten ing [[Universitas Cornell]] lan [[Universitas Harvard]].<ref>Ted Honderich, ed. 1995. ''The Oxford Companion to Philosophy''. New York: Oxford University Press. P. 745.</ref>
 
== Pamikiran ==
John Rawls kondhang minangka satunggaling filsuf ingkang saèstu maringi kritik ékonomi pasar bebas.<ref name="Keraf">A. Sonny Keraf. 2005. Etika Bisnis. Yogyakarta: Kanisius. Hal.153.</ref> Tumrap pribadinipun pasar bebas maringi kabebasan tumraping sadaya tiyang, ananging kanthi wontenipun pasar bebas saged ndadosaken kaadilan awrat dipuntengenaken.<ref name="Keraf"/> Adhedhasar punika, piyambakipun ngembangaken sawijining teori ingkang dipunsebut teori keadilan.<ref name="Keraf"/> Miturut Rawls, prinsip paling dhasar saking kaadilan inggih punika bilih saben tiyang kagungan hak ingkang sami saking posisi-posisi ingkang limrah.<ref name="Christoph">Christoph Stuekelberger. 1998. Lingkungan dan Pembangunan .Yogyakarta: Duta Wacana University Press. Hal. 81.</ref> Amargi punika, sipados keadilan saged karengkuh saengga struktur konstitusi pulitik, [[ékonomi]], lan peraturan babagan hak milik kedah sami tumraping sadaya tiyang.<ref name="Audi"/> Kahan kados mekaten dipunsebut "kabut boten mangertosan" (''veil of ignorance''), ing pundi saben tiyang kedah ngentunaken atribut-atribut ingkang mbedakaken kaliya tiyang-tiyang sanès, kadostakados ta kemampuan, kasugihan, posisi sosial, pandangan religius lan filosofis, èwadènè konsepsi babagan nilai.<ref name="Audi"/> Kanggè ngukuhaken kahanan adil kasebut prelu wontenipun jaminan tumraping sajumlah hak dasar ingkang "berlaku" kangge sadaya, kadostakados ta kebebasan kangge suka pamanggih, kebebasan pikir, kebebasan berserikat, kebebasan pulitik, lan kebebasan ing mata hukum.<ref name="Audi"/>
Wonten dhasaripun, teori keadilan Rawls meh ngatasi 2 bab, inggih punika [[utilitarianisme]] lan mungkasaken kontroversi babagan dilema antawisipun''liberty'' (kamardikan) lan ''equality'' (kesamaan) ingkang sadangu punika dipunanggep boten mungkin nyawiji.<ref name="Rasuanto"/> Rawls kanthi eksplisit memposisikaken teorinipun kangge ngadhepi utilitarianisme, ingkang wiwit pertengahan abad 19 ndominasi pamikiran [[moralitas]][[pulitik]] [[normatif]] [[liberalisme]].<ref name="Rasuanto"/>
 
352.737

besutan