Estrogen: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: mujudaké → minangka
(→‎top: éjaan, replaced: sekunder → sékundhèr (2), proses → prosès (2), Pira-pira → Pirang-pirang, mengkono → mangkono, mbentuk → mujudaké, disebut → ingaran (3), ditemokake → tinemu (2), gawéyan → gawéan (2))
(→‎top: éjaan, replaced: mujudaké → minangka)
}}(Kaunduh 30/1/13)</ref> Mekanisme klasik estrogen bakal duwéni prabawa tumprap laju dalan [[mitosis]] lan [[apoptosis]] lan ngejawantah dadi risiko kanker payudara kanti ngaruhi pertumbuhan [[sèl epitelial|jaringan epitelial]]. Laju [[proliferasi]] [[sèl (biologi)|sèl]] kang rikat banget bakal gawé sèl dadi rentan tumprap kesalahan [[gen]]etika nalika prosès [[replikasi DNA]] déning senyawa [[spesi oksigen reaktif]] kang teraktivasi déning [[metabolit]] estrogen. Senajan mangkono, fitoestrogen bisa mudunake risiko kasebut kanti kapasitase berkompetisi karo estrogen ing pencerape, saéngga menstimulasi produksi [[globulin]] pengusung hormon seks lan ngalonake aktvitas enzim ing lintasa sintesis estrogen.
 
Nalika ngalami [[katabolisme]], estrogen bakal mujudakéminangka pira-pira senyawa [[intermediat]] kang ingaran estrogen-[[katekol]] lewati 2 [[lintasan metabolisme|lintasan]] ''2-hydroxylation'' karo enzim [[CYP1A1]] lan ''4-hydroxylation'' karo enzim [[CYP1B1]],<ref>{{cite web
| url = http://cebp.aacrjournals.org/content/16/3/481.full
| title = Ovarian Cancer Risk and Polymorphisms Involved in Estrogen Catabolism
352.737

besutan