Racun: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: otak → polo, biasane → racaké (2)
c (alihkan cithakan)
(éjaan, replaced: otak → polo, biasane → racaké (2))
[[Gambar:Skull and crossbones.svg|thumb|Simbol bahan beracun]]
'''Racun''' bisa awujud zat padat, cair, utawa gas, kang bisa ngganggu uripé [[sél]] kang ana ing sawijining [[organisme]].<ref name="internet1">[http://www.artikata.com/arti-346651-racun.html Indonesian to Indonesian ] (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)</ref> Zat racun bisa mlebu ana ing njero awak. Yoiku liwat [[oral]] (mulut) lan uga [[topikal]] (permukaan tubuh).<ref name="internet1"/> Gandhengane karo ilmu [[biologi]], '''racun''' ya iku zat kang bisa nyebabake [[luka]], [[lara]], lan mati [[organisme]], biasaneracaké ana [[reaksi kimia]] utawa aktivitas liyane ing skala [[molekul]].<ref name="internet1"/> Bapak [[Toksikologi]], [[Paracelsus]], nyebutna yèn kabèh iku racun lan ora ana kang ora nganggo racun.<ref name="internet1"/> [[Dosis]] kang ndadekake perkara mau ora dadi racun (''Dosis solum facit venum'').<ref name="internet1"/>
 
== Terminologi ==
Ana ing buku forensik medis sing ditulis déning [[JL Casper]], racun dibedakake dadi 5 golongan, ya iku:
# Racun iritan, ya iku racun sing bisa nyebabake iritasi lan radang, tuladhane [[asam mineral]], [[fungi beracun]], lan [[preparasi arsenik]].<ref name="internet2">[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Keséhatan/berbagai-racun-mematikan-di-sekeliling-kita_2 Berbagai Racun Mematikan di Sekeliling Kita ] (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)</ref>
# Racun sing nyebabke [[hiperemia]], racun narkotik, sing akibate bisa fatal ing [[otakpolo]], [[paru-paru]], lan [[jantung]].<ref name="internet2"/> Tuladha [[opium]], [[tembakau]], [[konium]], [[dogitalis]], lsp.<ref name="internet2"/>
# Racun sing nglumpuhake [[saraf]], ngracuni [[darah]], organ pusat saraf bisa lumpuh lan lan nyebabke wong bisa mati.<ref name="internet2"/> Tuladha [[asam hidrosianat]], [[sianida seng]], lan [[kloroform]].<ref name="internet2"/>
# Racun sing nyebakake [[marasmus]], biasaneracaké sifate kronis lan alon-alon bisa ndadekake fatal kanggo keséhatan.<ref name="internet2"/> Tuladha: [[bismut putih]], [[asap timbal]], [[merkuri]], lan [[arsenik]].<ref name="internet2"/>
 
== Penawar racun ==
|- align="center"
! Asetominofen
| NAC(N-asetilsistein).<ref name="ad"> {{cite news
|author = www.uic.edu
|coauthors =
== Cathetan suku ==
{{reflist}}
 
{{Stub}}
 
[[Kategori:Toksikologi]]
 
 
{{Stub}}
352.737

besutan