Métabolisme: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: biasané → racaké (2)
(éjaan, replaced: jroning → sajeroning (4), sajroning → sajeroning (2))
(éjaan, replaced: biasané → racaké (2))
[[Gambar:SantoriosMeal.jpg|thumb|right|250px|[[Santorio Santorio]] (1561-1636) diyakini dadi sing pisanan ngayahi èksperimen ngenani metabolisme.]]
'''Métabolisme''' minangka modhifikasi [[senyawa kimia]] sacara [[biokimia]] ing sajeroning [[organisme]] lan [[sèl (biologi)|sèl]]. Metabolisme nyakup sintesis ([[anabolisme]]) lan panguraian ([[katabolisme]]) [[molekul]] [[kimia organik|organik]] komplèks. Metabolisme biasanéracaké dumadi saka tahapan-tahapan sing nglibataké [[enzim]], sing dikenal uga minangka [[jalur metabolisme]]. [[Metabolisme total]] arupa kabèh prosès biokimia ing sajeroning organisme. [[Metabolisme sèl]] nyakup kabèh prosès kimia sajeroning sèl. Tanpa metabolisme, makhluk urip ora bakal bisa tahan urip.
 
Produk metabolisme disebut ''metabolit''. Cawang [[biologi]] sing nyinaoni komposisi metabolit sacara sakabèhané sajeroning sawiji tahap perkembangan utawa ing sawiji bagéan awak dijenengaké [[metabolomika]].
* Jalur sintesis [[porfirin]]
* [[Jalur HMG-CoA reduktase]], miwiti pambentukan [[kolesterol]] lan [[isoprenoid]].
* [[Metabolit sekuender|Metabolisme sekunder]], jalur-jalur metabolisme sing ora esensial tumrap [[pertumbuhan]], [[perkembangan]], lan [[reproduksi]], nanging biasanéracaké duwé fungsi sacara [[ekologi]]s, upamané pambentukan [[alkaloid]] lan [[terpenoid]].
* [[Fotosintesis]]
* [[Siklus Calvin]] lan [[fiksasi karbon]]
352.737

besutan