Rosaceae: Béda antara owahan

1 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Biasané → Lumrahé (3), biasané → racaké
(→‎top: éjaan, replaced: kayadéné → kaya déné)
(éjaan, replaced: Biasané → Lumrahé (3), biasané → racaké)
| range_map_caption = Persebaran Rosaceae di dunia
}}
'''Suku mawar-mawaran''' utawa '''Rosaceae''' iku sawijining kulawarga tetanduran sing gedhé, dumadi saka 3.000—4.000 spesies sajeroning 100—120 [[genus|marga]]. Mawar klebu sajeroning suku iki, semono uga [[apel]], [[pir]], [[arbei]], [[prem]], [[persik]], [[cèri]], [[lokat]], lan sapanunggalané. Godhong ing suku iki tansah kasusun sesilangan lan biasanéracaké nganggo ''godhong penumpu'', kaya déné kuncup ing pangkal godhong. Kembangé tansah duwé kelamin gandha, lan risi akèh benang sari sarta putik. Sethithk banget anggota suku iki sing mawa racun. Ananging grumbul mawar sing ngembang bisa mbebayani, amarga ing wit-é ana eri-eri landhep sing dadi pelindhungé.
 
== Marga/genera ==
 
Suku iki bisa dipérang dadi patang anaksuku, loro tribus, lan saklompok marga sing ora bisa dilebokaké menyang klompok-klompok sadurungé:
* Anaksuku [[Rosoideae]]: BiasanéLumrahé awoh cilik lan kerep bagéan sing mawa daging yakuwi hypantium (tangkai pendukung godhong woh). Lima nganti enenm tribus lan 20-an genera. Conto: stroberi, mawar, ''blackberry''.
* Anaksuku [[Spiraeoideae]]: BiasanéLumrahé awoh ora mawa daging kanthi lima kapsula. Conto: ''[[Spiraea]]'', ''[[Sorbaria]]'' lan kerabaté.
* Anaksuku [[Maloideae]] (utawa Pomoideae): Nyakup klompok kanthi [[woh]] tipe apel (''pomus''), kanthi lima [[kapsula]] kabungkus [[endokarpium]]. Conto: [[apel]], [[pir]], ''[[quince]]'', lan [[lokuat]].
* Anaksuku [[Prunoideae|Amygdaloideae]] (utawa Prunoideae): BiasanéLumrahé awoh drupa. Dumadi saka patang genera: ''[[Maddenia]], [[Oemleria]], [[Prinsepia]]'' lan ''[[Prunus]]''. Conto: [[prem]], [[persik]], [[amandel]], [[ceri]], lan [[aprikot]].
* Tribus [[Dryadeae]]: Woh kothak (''achenium'') kanthi putik mawa ambut. Anggotané limang genera: ''[[Dryas]], [[Cercocarpus]], [[Chamaebatia]], [[Cowania]]'', lan ''[[Purshia]]''. Akèh jinisé sing [[simbiosis]] karo [[bakteri]] [[bintil oyot]] [[bakteri pangiket nitrogen|pengikat nitrogen]] ''[[Frankia]]''.
* Tribus [[Neillieae]]: ''[[Neillia]]'' (klebu ''[[Stephanandra]]'') lan ''[[Physocarpus]]''.
350.349

besutan