Diesel: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: Biasané → Lumrahé, biasané → racaké (4)
(→‎Kandutan: éjaan, replaced: ditemokaké → tinemu)
(éjaan, replaced: Biasané → Lumrahé, biasané → racaké (4))
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Bahan bakar solar.jpg|thumb|250px|Diesel utawa solar]]
'''Deisel''' utawa [[solar]] ya iku [[bahan bakar]] [[minyak]] [[sulingan]] saka [[minyak bumi]] mentah.<ref name="internet1">[http://www.scribd.com/doc/45920835/Bahan-Bakar-Solar-Diesel-Fuel] BAHAN BAKAR SOLAR, (Kaunduh 24/10/12).</ref> bahan bakar iki wernané [[kuning]] rodok [[coklat]] kang bening. Panggunaané solar biasanéracaké ya iku kanggo bahan bakar ing kabèh jinis [[mesin diesel]] kanti putaran duwur (sak nduwuré [[1000 rpm]]), kang uga digunakaké minangka bahan bakar ing pembakaran langsung [[pawon]]-pawon cilik kang utamané dikarepaké pembakaran kang resik. Lenga solar iki biasanéracaké disebut uga [[Gas oil]], [[Automotive Diesel Oil]], [[High Speed Diesel]].
 
[[Mesin]]-mesin kanti putaran kang rikat (>''1000rpm'') mbutuhaké bahan bakar kanti karakteristik tertemtu kang béda karo lenga diesel. Karakteristik kang diperlokaké ana sesambungané karo ''auto ignition'' (kemampuan empan dhéwé), gampang mili ing sajroné saluran bahan bakar, kemampuan kanggo ''teratomisasi'', kemampuan [[lubrikasi]], nilai kalor lan karakteristik liya. Bahan bakar solar duwé sipst-sipat utama, ya iku:
Penggolongan bahan bakar mesin diesel andhedasar jinis putaran mesin, bisa dibagi dadi rong golongan ya iku:
1.Automotive Diesel Oil ( ADO ), ya iku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin kanti kecepatan putaran mesin sak nduwuré 1000 rpm (
rotation per minute). Bahan bakar jinis iki kang biyasa disebut minangka bahan bakar diesel. BiasanéLumrahé digunakaké kanggo kendaraan bermotor.
2.Industrial Diesel Oil, ya iku bahan bakar kang digunakaké kanggo mesin-mesin kang duwé putaran mesin kurang utawa padha karo 1000 rpm, biasanéracaké digunakaké kanggo mesin-mesin industri. Bahan bakar jinis iki disebut minyak diesel.<ref name="internet">[http://repository.ui.ac.id/telusur/hasil/1?keyw=diesel&telusur=Telusur], (Kaunduh 22/11/12).</ref>
 
==Karakteristik Umum Diesel==
Viskositas ya iku tahanan kang diduwèni fluida kang dialiraké sajroné pipa kapiler tumprap gaya gravitasi, biasan dinyatakaké sajron waktu kang diperlokaké kanggo mili ing jarak katentu. Yèn viskositas selot duwur, mangka tahanan kanggo mili bakal selot duwur. Karakteristik iki penting banget amerga ngaruh tumprape kinerja injektor ing mesin diesel.<ref name="internet1" />
===Angka Setana===
Angka setana nuduhaké kemampuan bahan bakar kanggo empan dhéwé (autoignition). Skala kanggo angka setana biasanéracaké nggunakaké referensi arupa campuran antaranormal setana (C16H34) karo alpha methyl naphtalene (C10H7CH3) utawa kanti heptamethylnonane (C16H34). Normal setana duwé angka setana 100,alpha methyl naphtalene duwé angka setana 0, lan heptamethylnonane duwé angka setana 15.<ref name="internet1" />
 
===Titik Tuang===
352.737

besutan