Kanker: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: dipun → dipun (12)
(→‎Jinis Kanker: éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
(éjaan, replaced: dipun → dipun (12))
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Tumor Mesothelioma2 legend.jpg|thumb|right|Kanker katingal saking CT scan]]
'''Puru ayal''' utawi '''kanker''' utawi [[neoplasma]] ganas inggih punika [[penyakit]] kang dipun tengeridipuntengeri kanthi kasanèsan [[siklus sel]] khas kang nyebabaken kamampuan [[sél]] kanggé:
* gesang boten terkendali(pembelahan sel ngelangkungi wates normal)
* nyerang [[jaringan (biologi)|jaringan biologis]] wonten ing caketipun.
* pindhah ing [[jaringan]] [[sarira]] sanés lumantar sirkulasi rah utawi [[sistem limfatik]], dipun wastanidipunwastani [[metastasis]].
Tiga sipat ganas punika ingkang bentenaken kanker saking [[tumor]] jinak.saged mbentuk tumor, wonten ugi ingkang boten , kadasta [[leukimia]].<ref name="internet 1">[http://www.mediasehat.com/utama07.php Pangertosan Kanker] (dipun unduhdipununduh 01 November 2012)</ref>
== Bentenipun tumor kaliyan kanker ==
Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih punika:
Tumor kaperang dados kalih inggih punika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing [[jaringan]]. Menawi tumor ganas inggih punika kanker ingkang gesang kathi cepet, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.<ref name="internet 2">[http://www.cancerhelps.com/kanker.htm Bentenipun tumor kaliyan kanker](dipun unduhdipununduh 01 November 2012)</ref>
== Jinis Kanker ==
* [[Karsinoma]] ya iku kanker kang urip lan nyebar ing [[sel epitel]]
 
== Panyebab Kanker ==
Kanker dipun sebabakendipunsebabaken saking pinten-pinten faktor, inggih punika:
=== Faktor keturunan ===
Faktor genetik nyebabaken pinten-pinten kaluwarga kagungan risiko langkung inggil kanggé ngalami kanker menawi dipun jejerakendipunjejeraken kaliyan kaluwarga sanésipun. Mliginipun kanker ingkang bektaan genetik inggih punika, [[kanker payudara]], [[kanker indung telur]], [[kanker kulit]] saha [[kanker usus besar]].
=== Faktor Lingkungan ===
* Ngrokok sigaret saged ningkataken risiko kadadosan [[kanker paru-paru]],[[kanker mulut]], [[kanker laring]] (pita suara), saha [[kandung kemih]].
panganan ugi saged dados faktor penting ing kaknker, kautama [[kanker pencernaan]].
Tuladha panganan ingkang saged nyebabaken kanker inggih punika:
* panganan kang dipun asapdipunasap utawi dipun asemakendipunasemaken (awujud acar), ningkataken kadadosanipun [[kanker lambung]].
* jat warna pakéan.
* Logam berat kadasta [[merkuri]] ingkang asring wonten ing panganan ''seafood'' kang tercemar kadasta: kerang, [[ulam]], lsp.
* panganan (manis,tepung) kang dipun prosesdipunproses sacara langkung.
=== Virus ===
Virus kang dipun curiganidipuncurigani nyebabaken kanker, inggih punika:
* Virus Papilloma nyebabaken kutil alat kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebab kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
* Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipun tengeridipuntengeri lesi kulit warnanipun [[abrit]]).
* Virus Hepatitis B nyebabaken [[kanker hati]].
* Virus Epstein - Bar(ing [[Afrika]]) nyebabaken Limfoma Burkitt, ing [[Cina]] virus punika nyebabaken [[kanker hidung]] saha [[kanker tenggorokan]].
Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.
=== Radikal bebas ===
Radikal bebas inggih punika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebas kang boten pasangan ing bundheran sekitaripun.<ref name="internet 3">[http://www.cancerhelps.com/penyebab-kanker.htm Panyebab Kanker] (dipun unduhdipununduh 01 November 2012)</ref>
 
== Cathethan Suku ==
352.737

besutan