Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

27 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: dipun → dipun (27)
[[Gambar:Symptoms of anemia.png|thumb|250px|Gejala utama kang metu ana ing lara anemia]]
 
'''Anemia''' Anemia dipun ngertosidipunngertosi dados kekirangan [[getih]], punika keranten :
# Kirangipun konsentrasi hemoglobin
# Mengandhapipun hematokrit
 
== Pembagian anemia ==
Anemia boten mawon dipun tepangidipuntepangi sebage kirang getih. Kedah dipun mangertosdipunmangertos menawi wonten pinten – pinten anemia, inggih punika :
a. Anemia keranten kirang zat besi (Fe).
b. Anemis keranten pendharahan,
l. Anemia skorbut (kekirangan vitamin C)
m. Anemia sel ageng wonten ing salebetipun masa ngandung (megaloblastic anemia of pregnancy).
n. Anemia asam orotik (keranten kekirangan enzim asam orotidilik dekarboksilase, sehingga tubuh boten mampu ngubah asam orotik dados orotidilik hingga asam orotik dipun medhaldipunmedhal aken saking toya seni).
o. Anemia sel ageng akibatipun dhahar obat anti-kejang.
 
'''Penyebabipun Anemia'''
Teng riki saged dipun tingalidipuntingali sebabipun anemia, inggih punika:
1. Gagalipun sumsum balung
 
Anemia aplastik (gangguan pendamelan sel getih abrit dipun sertaidipunsertai gangguan pendamelan sel getih sanesipun) lan anemia aplastik sel getih abrit ingkang murni.
 
Risakipun sumsum balung kados wonten ing keganasipun, osteoporosis, lan myelo fibrosis (jaringan sumsum balung dipun gantosdipungantos jaringan fibrosis) kados wonten ing penyakit ginjal kronis lan defiensi [[vitamin]] D.
 
Produksi hormone pankreas kirang, kados wonten ing :
* Kekirangan vitamin B1
* Kesanesan metabolisme asam folat
Penyakit ingkang dipun sebatdipunsebat orotic asiduria :
* Anemia diseritropoetic primer (tipe I 4)
* Eritropoetic protoporpiria
* Anemia sideroblastik dipun sertaidipunsertai kekirangan hormone pankreas lan sumsum balung berongga.
Anemia hemolitik (sel getih abrit enggal ancur)
 
* Penyakit infeksi ingkang nimbul aken kerusakan wonten ing sel getih abrit
* Kegagalanipun sumsum balung
* Sel getih abrit ingkang dipun wujuddipunwujud normal, nanging penghancuranipun sel enggal sanget.
 
==== Tanda lan gejala (sindrom) ====
 
Gejala anemia minurut mekanisme lan atofisiologi anemia. Gejala lan tanda – tandhanipun inggih punika respon atas kompensasi jantung lan pernapasanipun dipun dhasarakendipundhasaraken awrat lan laminipun jaringan ingkang ngalami kekirangan oksigen.
 
Teng andhap punika, saged dipun tingalidipuntingali tanda – tanda saking gejala (sindrom) anemia:
* Hb lebih andhap saking 7 mg %
* Penderita ngeluh lemes
== Pengobatan ==
1. Pemaringan zat besi (Fe)
Kanggem ngatasi anemia ingkang jelas penyebabipun, maringi Fe kirang berhasil, saderengipun penyebab dipun atasidipunatasi.
Anemia ingkang boten terlalu abot (sedengan) biasanipun dipun sebabdipunsebab aken keranten pendharahan.
Preparat Fe biasanipun dipun paringdipunparing wonten wujud garam (kados Ferrous sulfat, glukonat utawi fumarat) utawi wonten wujud gabungan kalih gula (sacharat) ingkang dipun paringdipunparing per oral nanging perlu dipun pertimbangakendipunpertimbangaken pemaringan obat maag (antasida) lan dhaharan ingkang ganggu nyerapipun preparat besi (Fe), menawi penambahan vitamin C saged ningkat aken penyerapan Fe
Preparat Fe wonten ing wujud kapsul nyerapipun kirang sae, nanging kados punika pemaringan Fe per oral tebih lebih aman dipun bandhingakendipunbandhingaken kalih pemaringan secara suntikan. Pemaringan Fe suntikan biasanipun dipun paringidipunparingi wonten ing penderita ingkang kirang toleransi menawi dipun paringidipunparingi per oral uatawi keranten penderita keicalan katah getih kados wonten ing congenital teleangiectasi hemorrhagic (kedadosan pelebaran pembuluh kapiler wekdhal lair)
Respons pemaringan zat besi nembe ketingal sasampunipun 7-10 dinten. Hal punika ketingal wonten ing preparat sel retikulosit (sel enem bakal dados sel getih abrit)
Menawi kalih pemaringan Fe anemia boten saged dipun atasidipunatasi punika pendharahan taksih teros berlangsung utawi wonten proses keganasan wonten ing lebet tubuh penderita.
2. Transfusi getih
Pengobatan anemia boten merlu aken transfusi. Transfusi dipun perludipunperlu aken menawi penderita anemia sampun ngalami kesanesan jantung.
3. Pemaringan ATG (Anti Timosit Globulin)
Pemaringan ATG punika dipun lampahidipunlampahi kalih dosis 15 mg/Kg BB dipun larutdipunlarut aken wonten toya garam fisiologis saking infus salami 4-6 jam wonten wekdhal 10 dinten berturut – turut.
4. Transplantasi sumsum balung
Transplantasi punika saking sesamian penderita ingkang biasanipun dipun lampahidipunlampahi wonten wonten ing pengobatan anemia aplastik.
5. Pemaringan EPO (Erythropoetin)
Pemaringan EPO punika gadah kegunaan kanggem ngrangsang pendhamelan sel getih abrit.
Hormon androgen utawi kortikosteroid angsal dipun cobidipuncobi kanggem ningkat aken pendhamelan sel getih abrit (erythropoietin) kalih nglindungi ancur aken sel getih abrit (hemolisis)
Hidroksi urea 500 mg/dinten utawi selang sedinten saged ngirangi pengagengan organ limpa hingga pengancuran sel getih abrit saged dipun batesidipunbatesi.
 
== Rujukan ==
348.872

besutan