Edward Bransfield: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: dipun → dipun (4)
(éjaan, replaced: bagéyan → pérangan)
(→‎top: éjaan, replaced: dipun → dipun (4))
{{artikel ing krama}}
'''Edward Bransfield''' (Ballinacurra, County Cork, [[Irlandia]], [[1785]]–[[1852]]) punika satunggiling pelaut lan navigator ing [[Angkatan Laut Krajan Britania Raya]] (''Royal Navy'') ingkang asring dipun anggepdipunanggep minangka pamanggih bawana [[Antartika]].
 
Panjenenganipun mlebet angkatan laut nalika yuswa 18 taun. Bransfield salajengipun mundhut pérangan salebetipun [[Pangeboman Aljir]] nalika taun [[1817]] lan lajeng dipuntugasaken ing [[Chili]]. Sasampunipun [[Kapuloan Shetland Kidul]] dipunpanggihaken taun 1819 déning [[William Smith]], panginggilipun Bransfield ngutus Bransfield lan Smith kanggé nylidhiki langkung lebet pulo-pulo ingkang nembé dipunpanggihaken kasebat. Kekalihipun lajeng manggihaken [[Pulo King George]] lan tanggal [[30 Januari]] [[1820]], manggihaken [[Ujung Trinity]], titik dharatan Antartika ingkang paling lèr. Tanpa sapangertosan Bransfield, kalih dinten sadèrèngipun, satunggiling panjlajah asal [[Rusia]], [[Fabian Gottlieb von Bellingshausen]] sampun nyathet perkawis pamanggihan garis pesisir ingkang dipun kebakidipunkebaki ès ing panggènan ingkang sapuniki dipun tepangidipuntepangi minangka [[Antartika Wétan]].
 
Sasampunipun Trinity, Bransfield lajeng manggihaken [[Pulo Elephant]] lan [[Pulo Clarence]]. Nalika kundur dhumateng Chili lan medharaken asil lelampahanipun dhumateng panginggilipun, pihak krajan Britania Raya jebulané boten wigatos kaliyan pamanggihan kasebat lan cathetan dintenan Bransfield sapuniki sampun ical. Namung péta-péta lautipun ingkang tasih wonten.
 
Bransfield nglampahi sisa gesang tanpa naté dipun tepangidipuntepangi wiyar masarakat senadyan sampun nglampahi pamanggihan wigatos. Panjenenganipun tinar dunia taun 1852 lan dipunsarèaken ing [[Brighton]], Inggris.
 
== Réferènsi lan wacan terusan ==
352.737

besutan