Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

7 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
→‎Sajarah: éjaan, replaced: dipunpanggihaken → kapanggih
Raja [[Hizkia]] saking Yehuda (727-698 SM) ing Alkitab dipunsebataken dados pemrakarsa pembaharuan ingkang maksa ukum Yahudi nolak [[pemberhalaan]] (ing hal punika, penyembahan kaliyan [[Ba'al]]im and [[Asyera]] ing antawisipun déwa-déwa tradisional Timur Dekat).
<ref>http://scholar.cc.emory.edu:80/scripts/ASOR/BA/Borowski.html</ref><ref>{{ayat|2 Raja-ratu|18|20}}</ref> Ngantos kekuasaanipun ugi tanggal [[inskripsi Siloam]] ing [[alfabet Fenisia|alfabet Ibrani Lama]].
Ing pamaréntahan ratu [[Yosia]] (640-609 SM) kadadosan reformasi agami. Miturut Alkitab, saat pemulihan dipunlampahi ing Kuil, sebuah 'Kitab Hukum' dipunpanggihakenkapanggih (kemungkinan [[Kitab Ulangan]]).<ref>[http://www.infidels.org/library/modern/gerald_larue/otll/chap19.html] Uga delengen {{ayat|1 Raja-ratu|13}}, {{ayat|2 Raja-ratu|22|23|passage=y}} , {{ayat|2 Tawarikh|34|35}}</ref>
Ing 586 SM, bangsa Babilonia, ing ngandap ratu [[Nebukadnezar II saking Babilonia|Nebukadnezar II]], ngepung Yerusalem. [[Kuil Pertama]] dipunhancuraken makaten ugi kutha Yerusalem. Ngantos ing wanci punika , penghancurkan dipunperingati déning tiyang Yahudo ing 9 ''Abib'', utawi ''[[Tisya B'Ab]]''.<ref>[http://www.jajz-ed.org.il/festivls/9avrka.html The Jewish Agency For Israèl Homepage<!--Bot-generated title-->]</ref>
 
348.872

besutan