Energi kinetis: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: menawi → manawi (3), Menawi → Manawi (2)
(→‎Turunan: éjaan, replaced: Saklajengipun → Salajengipun)
(éjaan, replaced: menawi → manawi (3), Menawi → Manawi (2))
Tembung sifat ''kinetik'' asalipun saking basa [[Yunani Kuno]], ''κίνησις'' ([[kinesis]]) yang artinya ''gerak''.
 
Aturan ing salebeting [[mekanika klasik]] ingkang nyataaken menawimanawi ''E ∝ mv²'' pertama kali dipunrembagaken kaliyan [[Gottfried Leibniz]] lan [[Johann Bernoulli]], ingkang nyataaken menawimanawi energi kinetik punika inggih punika yang ''gaya ingkang gesang '', ''[[vis viva]]''. [[Willem 's Gravesande]] saking [[walanda]] ngelampahi percobaan kangge buktiaken saminipun. Kaliyan jatuhaken benda saking kainggilan ingkang benten-benten ing blok lemah , [[Willem 's Gravesande|'s Gravesande]] nyataaken menawimanawi jeroning lemah dipunbandingaken kaliyan kuadrat kecepetan. [[Émilie du Châtelet]] nyadari implikasi eksperimen punika lan muplikasiaken dados penjlentrehan.<ref>{{Cite book|author=Judith P. Zinsser |title=Emilie du Chatelet: Daring Genius of the Enlightenment|publisher=Penguin|year= 2007|isbn=0143112686}}</ref>
== Mekanika klasik ==
=== Benda bertranslasi ===
:<math>v\;</math> [[kecepatan|kecepatan linier]] benda
 
MenawiManawi satuan ginaaken sistem [[SI]], mila satuan saking massa inggih punika [[kilogram]], kecepatan ing meter per [[detik]], lan satuan energi kinetik ingkang dipunnyataaken ing [[joule]].
Tuladha, energi kinetik saking sebuah benda ingkang massanipun 80 kilogram gerak kaliyan kecepatan 18 meter per detik, mila energi kinetikipun inggih punika
:''E''<sub>''k''</sub> = (1/2) • 80 • 18<sup>2</sup> J = 12.96 kiloJoule (kJ)
Usaha ingkang dipunlampahi badhé mempercepat sebuah partikel interval wekdal "dt", asalipun saking perkalian dot antawis [[gaya]] lan [[perpindahan]].
:<math>\mathbf{F} \cdot d \mathbf{x} = \mathbf{F} \cdot \mathbf{v} d t = \frac{d \mathbf{p}}{d t} \cdot \mathbf{v} d t = \mathbf{v} \cdot d \mathbf{p} = \mathbf{v} \cdot d (m \mathbf{v})\,,</math>
Ing pundhi punika ngasumsiaken gegayutan '''p'''&nbsp;=&nbsp;''m''&nbsp;'''v'''. (MenawiManawi mekaten, delengen ugi turunan relativitas khusus [[Energi kinetis#Energi kinetik relativistik saking benda ing ngandap iki]].)
Jumbuh kaliyan dot mila saged ngasilaken :
352.737

besutan