Tribhuwana Wijayatunggadewi: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: merga → amarga (2), keluarga → kulawarga
(→‎Pamaréntahan Tribhuwana: éjaan, replaced: sajroning → sajeroning)
(éjaan, replaced: merga → amarga (2), keluarga → kulawarga)
 
== Pamaréntahan Tribhuwana ==
Miturut kitab [[Nagarakertagama]], Tribhuwana munggah takhta mergaamarga diprèntah ibuné, ([[Gayatri]]) taun [[1329]] nggantikaké Jayanagara kang wis séda taun 1328. Nalika Gayatri séda taun [[1350]], pamrintahan Tribhuwana uga bubar.
 
[[Pawarta]] iku mènèhi kesan yén Tribhuwana munggah takhta mergaamarga makili Gayatri. Senajan Gayatri mung putri ragil Kertanagara, nanging dhèwèké siji-sijiné kang isih urip ing sakupengé bojo-bojoné [[Raden Wijaya]] mula Tribhuwana éntuk warisan takhta Jayanagara kang séda tanpa duwé keturunan. Nanging nalika iku Gayatri wis dadi [[pendeta]] [[Buda]], mula pamrintahané diwakili déning putriné, ya iku Tribhuwana Tunggadewi.
 
Miturut kitab Nagarakretagama, Tribhuwana mrintah didhampingi bojoné, Kertawardhana. Ing taun [[1331]] Tribhuwana bisa numpas pemberontakan laladan Sadeng lan Keta. Miturut kitab Pararaton ana persaingan antarané [[Gajah Mada]] lan Ra Kembar nalika ngrebutaké posisi panglima penumpasan Sadeng. Banjur, Tribhuwana budhal dhéwé dadi panglima anggoné nyerang Sadeng, dikancani sepupuné, [[Adityawarman]].
 
== Akhir Hayat Tribhuwana ==
Tribhuwana Wijayatunggadéwi mudhun saka takhtané kira-kira taun [[1351]] (sawisé gawé [[prasasti Singasari]]). Tribhuwana banjur dadi Bhre Kahuripan manèh kang kalebu ing ''Saptaprabhu'', ya iku ''déwan pertimbangan agung'' kang duwéni anggota saka keluargakulawarga kerajaan. Kang dadi raja [[Majapahit]] sabanjuré ya iku putrané, [[Hayam Wuruk]].
 
Ora ana pesthiné kapan Tribhuwana séda. Kitab Pararaton mung nyritakaké yèn Bhre Kahuripan iku séda sawisé pengangkatan Gajah Enggon dadi patih ing taun [[1371]].
351.333

besutan