Cello: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: meneh → manèh, Keluarga → Kulawarga
(éjaan, replaced: bageyan → pérangan (5))
(→‎top: éjaan, replaced: meneh → manèh, Keluarga → Kulawarga)
|range=[[Berkas:Range cello.png|130px|center]]
|related=
* '''[[KeluargaKulawarga biola]]''' ([[Biola]], [[Viola]], [[Bass]])
* [[Viol]] (agak jauh terkait)
|musicians=
Cello asring dikaitke karo [[musik]] klasik [[Éropah]]. Piranti iki dadi pérangan saka orkestra dan menehi suwara kbas ing ''kuwartet'' gesek, lan dadi pérangan saka kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.
 
Cello gawéane kang aling misuwur iku gawéane ''J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello'', kang biyasane dikenal minangka ''Bach Cello Suites''. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane ''Haydn Cello Concerto #1 in C major''. Repertoar standar jaman romanti kagolong ''Cello Concerto in B minor'' déning [[Antonín Dvořák]], ''Cello Concerto in E minor'' déning [[Elgar]], lan loro sonata déning [[Brahms]]. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad ka-20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan déning [[Paul Hindemith]] (opus 25) lan [[Zoltán Kodály]] (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero ''genre Avant Garde'' wis nguripake menehmanèh kaluwesan piranti musik. Tuladhane ya iku ''Night of the Four Moons'' déning [[George Crumb]].
== Wujude ==
Ukuran cello luwih gedhé tinimbang piyul, nangingluwih cilik tinimbang [[bas]]. Kaya kulawargane piyul, cello nduweni senar papat. Senar-senare dipaske saka nadadhuwur ning cendhek, A, D, G, lan C (A3, D3, G2, lan C2 ing notasi tala kang ilmiyah. Piranti iki kaya viola, nanging nadhane luwih cendhak, lan seperlima oktaf luwih cendhak tinimbang piyul. Piranti iki digunakake kanthi cara didekake ing antarane sikile pemusik kang lungguh, lan didekake ing ''endipin''.
352.737

besutan