Sèl (biologi): Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: khusus → mirunggan (2), Sabagéan → Sapérangan, saperangan → sapérangan, utamané → mligi
c (→‎Membran sél: pengaruh, pangaruh -> prabawa using AWB)
(éjaan, replaced: khusus → mirunggan (2), Sabagéan → Sapérangan, saperangan → sapérangan, utamané → mligi)
=== Membran sél ===
 
''Pirsanana artikel khususmirunggan ngenani [[membran sèl]].''
 
Membran sèl kasusun déning lipoprotein. Membran Sèl matesi kabèh kagiyatan sing dumadi ing njero sèl saéngga ora gampang kaganggu déning prabawa saka njaba. Amarga fungsi iki, membran sèl duwé sifat 'selektif permeabel', bisa nemtokaké bahan-bahan tinentu waé sing bisa mlebu nuju lan metu saka sèl. Ing sèl tetanduran, membran sèl ing kaanan normal nèmpèl ing [[dinding sèl]] amarga tekanan [[turgor]] saka njeron sèl.
 
=== Sitoplasma ===
Fungsi utama kauripan dumadi ing sitoplasma[[Sitoplasma]]. Mèh kabèh kagiyatan [[metabolisme]] dumadi ing njeron ruangan kanthi isi cuwèran kenthel iki. Ing njero sitoplasma ana [[organel]]-organel sing mlayang-layang ing cuwéran kenthel (arupa [[koloid]], nanging ora homogen) sing disebut ''matriks''. Organel iki sing nglakoni akèh fungsi kauripan: [[sintesis bahan]], [[respirasi]] (pangrombakan), panyimpenan, sarta réaksi marang rangsang. SabagéanSapérangan gedhé prosès ing njero sitoplasma diatur sacara [[enzim]]atik.
 
Saliyané organel, ana uga vakuola[[Vakuola]], butir-butir glepung, butir silikat lan manéka warna prodhuk sékundhèr liya. Vakuola nduwé peran wigati minangka papan panampungan prodhuk sékundhèr sing wanguné cuwèr, saéngga disebut uga 'cuwèran sèl'. Cuwèran sing ngisi vakuola béda-béda, gumantung papan lan fungsi sel.
 
=== Nukleus ===
Nukleus[[Nukleus]] tugasé ngontrol kagiyatan sing dumadi ing sitoplasma. Ing njero nukleus ana kromosom[[Kromosom]] sing isiné [[DNA]] sing arupa cithak biru kanggo panggawéan manéka warna [[protein]] (utamanémligi enzim). Enzim diperlokaké kanggo nglakokaké manéka warna fungsi ing sitoplasma. Ing njero nukleus uga ana [[nukleolus]].
 
=== Organel ===
Ing ngisor iki manéka warna organel ing njero sèl (khususé sitoplasma):
* [[Kondriosom]] utawa mitokondria.
* [[Plastida]] (mung ana ing sel [[tetanduran]] lan saperangansapérangan [[ganggang|alga]]),
* [[Diktiosom]], luwih dikenal minangka ''badan Golgi'' utawa ''benda Golgi'',
* [[Ribosom]],
|}
 
== Sèl - sèl khususmirunggan ==
* Sèl ora nduwé inti, contoné sel getih abang / eritrosit
* Sèl kanthi inti akèh, contoné ''Paramecium sp''
352.737

besutan