Malaria: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: kedadéyan → kadadéan, manusia → manungsa, utamané → mligi, klebu → kalebu
(→‎Pangobatan: éjaan, replaced: biasané → racaké)
(éjaan, replaced: kedadéyan → kadadéan, manusia → manungsa, utamané → mligi, klebu → kalebu)
[[Gambar:P vivax trophozoite4.jpg|thumb|200px|Sel getih abang sing kainfèksi déning ''P.vivax'']]
 
'''Malaria''' iku sajinis [[panyakit nular]] sing ngakibataké watara 350-500 yuta wong kainfèksi lan luwih saka 1 yuta mati saben taun, utamanémligi ing laladan [[tropis]] lan ing [[Afrika]].
 
Kanggo panemuan ngenani panyebab malaria, sawijining dhokter militèr Prancis [[Charles Louis Alphonse Laveran]] dianugerahi [[Bebungah Nobèl kanggo Fisiologi lan Medis]] ing taun [[1907]].
 
== Sebab lan gejala ==
Malaria disebabaké déning [[parasit]] [[protozoa]]. ''[[Plasmodium]]'' (salah siji [[Apicomplexa]]) lan panularan vèktor kanggo parasit malaria manusiamanungsa ya iku [[lemut]] [[Anopheles]]. Ragam saka [[Plasmodium falciparum]] saka parasit iki tanggung jawab marang 80% kasus lan 90% pepati.
 
Gejala malaria klebukalebu [[demam]], [[nggreges]], [[arthralgia]] (lara sendhi), [[muntah]]-muntah, [[anemia]], lan [[kejang]].
<!--
Dan mungkin juga rasa "tingle" di kulit terutama malaria yang disebabkan oleh ''P. falciparum''. Komplikasi malaria termasuk [[koma (medis)|koma]] dan kematian bila tak terawat; anak kecil lebih mungkin berakibat fatal.
Pangobatan malaria gumantung marang jinis parasit lan résistènsi parasit marang [[klorokuin]].
 
Kanggo sawijining serangan malaria falciparum akut kanthi parasit sing résisten marang klorokuin, bisa diwènèhi kuinin utawa kuinidin sacara intravena. Sajeroning jinis malaria liyané arang kedadéyankadadéan résistènsi marang klorokuin, amarga saka iku racaké diwènèhi klorokuin lan primakuin.
 
Prinsip pananganan malaria sacara umum ya iku yèn tanpa komplikasi diwènèhi peroral artesunat kombinasi karo amodiakuin (artesdiakuin) utawa coartem utawa duo-cotexcin, déné malaria kanthi komplikasi diwènèhi artesunat 2,4&nbsp;mg/kgbb ing jam ka 0 - 12 - 24 - 72 lan saterusé nganti pasien bisa diterapi sacara oral utawa digunakaké artemeter 3,2&nbsp;mg/kgbb diterusaké nganggo 1,6&nbsp;mg/kgbb.
352.737

besutan