Perang Pilipina-Amérika: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎Révolusi Filipina: éjaan, replaced: klebu → kalebu
(→‎Révolusi Filipina: éjaan, replaced: kayadéné → kaya déné)
(→‎Révolusi Filipina: éjaan, replaced: klebu → kalebu)
Nalika tanggal 7 Juli 1892, [[Andrés Bonifacio]], sawijining panjaga gudhang lan juru cata saka [[Manila]], madegaké [[Katipunan]], sawijining organisasi wewadi sing duwé tujuan kanggo ngranggèh kamardikan saka kolonial [[Spanyol]] kanthi cara révolusi bersenjata. Katipunan nyebar nuju akèh provinsi, lan [[Révolusi Filipina]] taun 1896 dipimpin déning para anggotané.
 
Senajan Bonifacio sawijining wong sing duwé karisma lan bisa njupuk kaputusan, nanging panjenengané dikalahaké Spanyol sajeroning perang sing panjenengané pimpin, klebukalebu perang gedhé pisanan ing [[San Juan del Monte]], Manila (saiki [[Pinaglabanan]]).
 
Pejuwang ing provinsi [[Cavite]] éntuk kamenangan awal. Salah siji pemimpin sing duwé prabawa lan populèr ya iku [[Emilio Aguinaldo]], sing nguwasani sapérangan gedhé wétan Cavite. Pungkasané, Aguinaldo lan faksiné éntuk kuwasa sajeroning Katipunan. Katipunan akiré dikuwasani déning pamarétahan sing révolusioner, ing endi Aguinaldo dipilih dadi présidhèn, lan Bonifacio dièksekusi amarga ''pengkhianatan''.
352.737

besutan