Kumarin: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Kabeh → Kabèh, proses → prosès, sawise → sawisé, spesies → spésies (2), utamane → mliginé (2)
c (Bot: Panggantèn teks otomatis (-\bDelengen uga\b +Uga delengen))
(éjaan, replaced: Kabeh → Kabèh, proses → prosès, sawise → sawisé, spesies → spésies (2), utamane → mliginé (2))
}}
 
'''Kumarin''' ya iku senyawa [[metabolit sekunder]] arupa lenga [[atsiri]] kang kabentuk utamanemliginé saka turunan [[glukosa]] nonatsiri nalika prosesprosès dadi tuwa utawa nalika lara.<ref name="Salisbury">Salisbury FB, Ross CW. 1995. ''Fisiologi Tumbuhan, Jilid 2''. penerjemah: Lukman DR, Sumaryono. Bandung:Penerbit ITB. Hal:147-148. ISBN 979-8591-27-5</ref>
Iki wigati utamanemliginé ing tanduran [[alfalfa]] lan [[semanggi]] legi kang kumarinne nyebabake ambon-ambon kang kas sakawit sawisesawisé kaloro tanduran mau dibabat.<ref name="Salisbury"/> Para paneliti wis ngembangake galur semanggi tertemtu kang ngandhut sithik kumarin lan galur liyane kang ngandhut kumarin kanthi wujud terikat.<ref name="Salisbury"/> KabehKabèh galur mau sacara ékonomi wigati banget amarga kumarin-bebas bisa owah dadi produk kang ngandhut [[racun]], [[dikumarol]], yèn semanggi rusak nalika panyimpenan.<ref name="Salisbury"/> Dikumarol ya iku senyawa [[antipenggumpalan]] kang nyebabake penyakit semanggi legi (penyakit perdarahan) ing kéwan [[ruminansia]] (pemamah biak kaya sapi) kang mangan tanduran kang ngandhut dikumarol.<ref name="Salisbury"/>
 
[[Skopoletin]] ya iku kumarin racun kang sumebar ing tanduran lan kerep ditemoni ing kulit wiji.<ref name="Salisbury"/> Skopoletin minangka salah siji senyawa kang dinuga nggondeli thukuling wiji tertemtu, nyebabake [[dormansi]] nganti senyawa mau kaumbah (tuladhane, déning udan kang lumayan deres saengga kelembapane cukup tumrap modoting kecambah).<ref name="Salisbury"/> Dadi peranane ya iku minangka penghambat alami thukuling wiji.<ref name="Salisbury"/>
 
== Aktivitas Biologis ==
Salah siji jinis kumarin ya iku [[preosen]] kang diisolasi ing taun 1976 saka tanduran''[[Ageratum houstanianum]]'' nyebabake [[metamorfosis]] dini ing pirang-pirang [[spesiesspésies]] [[serangga]] kanthi mudhune tingkat [[hormon panoman]] serangga saengga nyebabake pambentukkan serangga diwasa kang [[mandul]].<ref name="Chang"/> Pamudhune tingkat [[hormon]] uga mudhunake produksi [[feromon]] déning serangga lanang saengga daya tarik seksual marang serangga wadon dadi mudhun.<ref name="Chang">Chang F, Hsu CL. 1981. Preocene II affects sex attractancy in medfly. ''Bioscince'' 31:676-677.</ref> Kanthi kaprigelan kaya mau, preosen duweni potensi minangka [[insektisida]] kang duweni prabawa mung marang spesiesspésies sasaran.<ref name="Chang"/>
 
== Uga delengen ==
348.872

besutan