Bilirubin: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: dèning → déning (5)
(→‎top: éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
(éjaan, replaced: dèning → déning (5))
[[Gambar:Bilirubin_ZZ.png|thumb|right|300px|Struktur kimiawi Bilirubin]]
 
'''Bilirubin''' ({{lang-en|bilirubin, hematoidin}}) ya iku [[senyawa organik|senyawa]] [[pigmen]] awerna [[kuning]] kang minangka kasil [[katabolisme]] [[enzim]]atik [[biliverdin]] dèningdéning [[biliverdin reduktase]]. [[Oksidasi]] bilirubin ngasilaké biliverdin manèh, saéngga mènèhi atribut [[antioksidan]] ing [[senyawa kimia]] iki ing [[fisiologi]] selular, kajaba [[glutathion|GSH]].<ref>{{cite web
| url = http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12456881
| title = Biliverdin reductase: a major physiologic cytoprotectant
}}</ref>
 
Bilirubin iku [[pigmen]] kang diculaké nalika sèl-sèl [[getih]] [[abang]] ''(eritrost)'' dipecah.<ref name="internet1">[http://kamuskesehatan.com/arti/bilirubin/ Arti Bilirubin](diundhuh 25 Januari 2013)</ref> Padtan bilirubin diprosès lan ditokaké dèningdéning [[ati]].<ref name="internet1"/> Tingkat kaluwihan bilirubin ing [[getih]] (hiperbilirubinemia) bisa ngindhikasi karusakan ati lan bisa njalari [[penyakit kuning]].<ref name="internet1"/> Penyakit kuning ya iku penyakit kang ditandhani [[kulit]]é kuning, [[mripat]] dadi [[putih]], werna [[tinja]] pucet, lan [[uyuh]] peteng.<ref name="internet1"/> Tingkat bilirubin normal ya iku sangisoré 1,3&nbsp;mg.<ref name="internet1"/>
 
== Fungsi ==
 
Bilirubin digawé dèningdéning kagiyatan biliverdin reduktase ing biliverdin, pigmen [[empedu]] [[ijo]] tetrapyrrolic kang uga minangka kasil katabolisme [[heme]]. Bilirubin, nalika keoksidai malih dadi biliverdin manèh. Siklus iki, kajaba demonstrasi
kagiyatan antioksidan kang kuat saka bilirubin <ref name="PMID 3029864">{{cite journal |author=Stocker R, Yamamoto Y, McDonagh AF, Glazer AN, Ames BN |title=Bilirubin is an antioxidant of possible physiological importance |journal=Science |volume=235 |pages=1043–6 |year=1987 |bibcode=1987Sci...235.1043S |last2=Yamamoto |last3=McDonagh |last4=Glazer |last5=Ames |doi=10.1126/science.3029864 |pmid=3029864 |issue=4792}}</ref> wis mbuktekake yèn kagunan utama bilirubin ya iku minangka antioksidan selular.<ref name="pmid12456881">{{cite journal |author=Baranano DE, Rao M, Ferris CD, Snyder SH |title=Biliverdin reductase: A major physiologic cytoprotectant |journal=Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. |volume=99 |issue=25 |pages=16093–8 |year=2002 |pmid=12456881 |doi=10.1073/pnas.252626999 |pmc=138570 |bibcode=2002PNAS...9916093B}}</ref><ref>{{cite journal |author=Liu Y, Li P, Lu J, Xiong W, Oger J, Tetzlaff W, [[Max Cynader|Cynader M.]] |title=Bilirubin possesses powerful immunomodulatory activity and suppresses experimental autoimmune encephalomyelitis |journal=J. Immunol. |volume=181 |issue=3 |pages=1887–97 |year=2008 |pmid=18641326 }}</ref>
 
== Struktur Kimia ==
 
Bilirubin kawangun saka ranté tarbuka saka patang pirol kaya [[ali-ali]] (tetrapyrrole). Ing heme, patang ali-ali kang kahubung ing ali-ali kang luwih gedhé, kang diarani ali-ali [[porfirin]]. Bilirubin bisa ''terkonjugasi'' kanthi molekul asam glukuronat kang nggawé bilirubin larut ing [[banyu]]. Bilirubin mèmper karo ''phycobilin pigmen'' kang digunakaké dèningdéning [[ganggang]] tartamtu kanggo nangkep energi cahaya lan ''pigmen fitokrom'' kang digunakaké dèningdéning [[tetanduran]] supaya bisa éntuk cahaya [[srengéngé]]. Kabèh iki ngandhut ranté tarbuka saka patang ali-ali pyrrolic. Kaya pigmen liyané, sawatara bilirubin digunakaké ing [[fototerapi]] saka [[bayi]] kuning. E, Z-isomer bilirubin kawentuk ing paparan cahaya luwih cepet larut tinimbang Z unilluminated Z-isomer minangka bisa dadi ikatan [[hidrogen]] intramolekul.
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan