Kodhak: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: kangge → kanggé (6), Proses → Prosès, sanes → sanès, tahun → taun
(→‎top: éjaan, replaced: dipunginakaken → dipun-ginakaken)
(éjaan, replaced: kangge → kanggé (6), Proses → Prosès, sanes → sanès, tahun → taun)
[[Gambar:Old cameras.jpg|thumb|250px|Gambar-gambar kamera.]]
 
'''Kamera''' inggih punika pranti kanggekanggé ngrekam bayangan ingkang kawujadaken saking [[cahya]] ingkang katingalan utawi panyinaran elektromagnetis sanessanès.<ref name="internet 1"/> Kamera punika dipun-ginakaken kanggekanggé kegiatan [[fotografi]]. Nama kamera punika asalipun saking camera obscura, ateges “papan ingkang peteng”. Perangan-perangan wonten ing kamera inggih punika lensa cembung (lensa objektif), diafragma wonten ing antawis lensa punika ingkang ginanipun kanggekanggé ngatur ambanipun lensa sahingga saged nglajengaken cahaya ingkang mlebet, perangan salajengipun inggih pelat filem negative.<ref name="internet 1"/> Rekaman wonten ing kamera punika saged awujud cairan [[kimia]] umpaminipun gambar [[foto]] utawi sinyal elektrik umpaminipun kamera TV.<ref name="internet 1"/>
ProsesProsès dalanipun cahya inggih punika lensa objektif ingkang gadah mupangat kanggekanggé ndamel bayangan nyata punika dipuncilikake, lan diwalik wonten pelat peka cahya. Kangge ndamel bayangan ingkang sae lan terang jarak bayangan kedah dipunatur kanthi nggeser lensa wonten njawi utawa njero. Kangge ngatur cahaya dipun-ginakaken diafragma. Pelat potret (filem) dipun-ginakaken kanggekanggé babagan kaca utawa seluloid ingkang dilapisi gelatin lan perak bromide, ingkang ngasilakhen gambar negatif. Lajeng Nyetakaken gambar negatif punika wonten ing kertas filem (kertas peka), sahingga mbentuk gambar positif.<ref name="internet 1">[http://id.shvoong.com/exact-sciences/physics/2118354-pengertian-kamera/](diakses tanggal 29 September 2012)</ref>
Merek-merek kamera ingkang langkung terkenal wonten ing jaman sapunika inggih Canon, kamera Sony, Olympus, dll.
 
== Sajarah Kamera ==
Kamera punika asalipun saking alat ingkang sami ingkang dipunkenal kalian Kamera Obsurcura.<ref name="internet 2"/> Kamera punika awujud kotak kamera ingkang dèrèng dipunjangkepi kaliyan filem kanggekanggé nangkep gambar utawi bayanganipun.<ref name="internet 2"/> Wonten ing abad 16 Girolamo Cardano njangkepi kamera obscura kaliyan lensa wonten ing ngajeng kamera obsurcura. Ananging bayangan ingkang dipunkhasilake boten tahan dangu, sahingga boten kagolong panemuan dunya fotografi. Wonten ing tahuntaun 1826, Joseph Nicepore Niepce mamerake gambar saking bayangan ingkang dipunkhasilaken kaliyan kameranipun. Lajeng wonten ing taun 1839 Louis Daguerre mamerake gambar ingkang idpuntemuake awujud gambar bayangan dalan ing Paris. Kamera daguerreotype lajeng berkembang dumados sapunika.<ref name="internet 2">[http://ifey.info/sejarah-kamera.html/](diakses tanggal 29 September 2012)</ref>
 
== Perangan-Peranganipun Kamera ==
352.737

besutan