Energi kinetis: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: kangge → kanggé (4)
(éjaan, replaced: khusus → mirunggan, sanes → sanès)
(éjaan, replaced: kangge → kanggé (4))
'''Energi kinetis''' utawi '''energi gerak''' (ugi dipunsebat '''energi kinetik''') inggih punika [[energi]] ingkang dipungadahi déning benda amergi [[gerak]]nipun.
Energi kinetik inggih punika suatu benda energi timbul saking sebuah amargi obahan.<ref>http://id.shvoong.com/exact-sciences/mathematics/2286696-pengertian-energi-kinetis/#ixzz2JhlAgCy7</ref>
Energi kinetis sebuah benda dipundefinisiken dados ''[[usaha mekanik|usaha]] ingkang dipunbetahaken kanggekanggé gerakaken benda kaliyan [[massa]] katamtu saking kahanan mendel ngantos gayuh [[kecepatan]] katamtu''.
 
Energi kinetis sebuah benda sami kaliyan jumlah usaha ingkang dipunbetahaken kanggekanggé nyataaken kecepatan lan [[rotasi]]nya, dipunwiwiti saking kahanan mendel.
== Sejarah lan etimologi ==
Tembung sifat ''kinetik'' asalipun saking basa [[Yunani Kuno]], ''κίνησις'' ([[kinesis]]) yang artinya ''gerak''.
 
Aturan ing salebeting [[mekanika klasik]] ingkang nyataaken manawi ''E ∝ mv²'' pertama kali dipunrembagaken kaliyan [[Gottfried Leibniz]] lan [[Johann Bernoulli]], ingkang nyataaken manawi energi kinetik punika inggih punika yang ''gaya ingkang gesang '', ''[[vis viva]]''. [[Willem 's Gravesande]] saking [[walanda]] ngelampahi percobaan kanggekanggé buktiaken saminipun. Kaliyan jatuhaken benda saking kainggilan ingkang benten-benten ing blok lemah , [[Willem 's Gravesande|'s Gravesande]] nyataaken manawi jeroning lemah dipunbandingaken kaliyan kuadrat kecepetan. [[Émilie du Châtelet]] nyadari implikasi eksperimen punika lan muplikasiaken dados penjlentrehan.<ref>{{Cite book|author=Judith P. Zinsser |title=Emilie du Chatelet: Daring Genius of the Enlightenment|publisher=Penguin|year= 2007|isbn=0143112686}}</ref>
== Mekanika klasik ==
=== Benda bertranslasi ===
:''E''<sub>''k''</sub> = (1/2) • 80 • 18<sup>2</sup> J = 12.96 kiloJoule (kJ)
 
Amargi besaran energi kinetik berbanding lurus kaliyan kuadrat kecepatannya, mila sebuah objek ingkang kecepatanipun ningkat dados kalih, mila benda punika gadahi energi kinetik sekawan kali lipat saking semula. Tuladhane ingih punika , mobil ingkang gerak kacepatane kaping kalih saking kacepatan mobil sanès, mila mobil punika ugi betahaken jarak sekawan langkung tebih kanggekanggé ngenti, diasumsikan ageng gaya pengereme konstan. Energi kinetik ingkang gadahi benda ingkang gadahi gegayutan kaliyan [[momentum]]nipun kaliyan persamaan:
:<math>E_k = \frac{p^2}{2m}</math>
 
352.737

besutan