Peruté: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: kangge → kanggé, proses → prosès, Proses → Prosès, sanes → sanès
c (éjaan using AWB)
(→‎top: éjaan, replaced: kangge → kanggé, proses → prosès, Proses → Prosès, sanes → sanès)
[[Gambar:Router 1.jpg|thumb|250 px| Peruté]]
 
'''Piranti router''' utawi wonten ing [[basa Inggris]] kawéntar kanthi nama ''Router'' punika kalebet salah satunggaling piranti [[jaringan]] [[komputer]] ingkang ngirim paket data liwat jaringan utawi [[internèt]] kanggé ingkang dipuntuju, nglampahi prosesprosès ingkang kawéntar kanthi sebutan ''routing''.
 
ProsesProsès peruté punika kadadéan wonten ing lapisan 3 inggih punika lapisan jaringan kados [[Internet Protokol]] saking ''stack protokol'' pitung laping [[OSI]].
 
Peruté utawi router punika ginanaipun kanggé ngubungaken kalih utawi langkung [[jaringan]] kanggé nglajengaken data saking jaringan ingkang satunggal dumugi jaringan sanèsipun. Router punika béda kaliyan [[switch]]. Amargi switch punika kanggé ngubungaken piranti supados ndhapuk [[Local Area Network]] utawi LAN <ref name="internet1">[http://www.p2ka-waykanan.net/index.php/component/content/article/41-teknik-komputer-dan-jaringan/81-fungsi-router-dalam-jaringan-komputer], Fungsi router dalam jaringan komputer (dipun-akses tanggal 03 November 2012).</ref>.
Router kathah kaginakaken wonten ing [[jaringan]] kanthi dhasar ''teknologi protokol'' [[TCP/IP]] lan router ingkang jinis punika dipunwastani ''IP Router''. Kejawi ''IP Router'' wonten malih ''AplleTalk Router'' lan sanès-sanèsipun. Internet punika salah satunggaling tuladha utami saking [[jaringan]] ingkang kagungan kathah [[IP]]. Router saged kaginakaken kanggé ngubungaken kathah jaringan alit dhateng jaringan ingkang langkung ageng ingkang kawastanan ''internetwork''. Utawi kanggé merang jaringan ingkang ageng dhateng ''subnetwork'' supados ningkataken kinerja lan nggampilaken manajemenipun.
 
Router ugi saged kanginakaken kanggé ngubungaken kalih [[jaringan]] kanthi media sanessanès. Kadosta ''router wireless'' ingkang padatanipun saged ngubungaken [[komputer]] kaliyan [[radio]], lan ugi ndukung hubungan [[komputer]] kanthi [[kabel]] [[UTP]] utawi ingkang sanès aristektur jaringan kados [[Ethernet]] dhateng [[Token Ring]].
 
Router ugi saged kaginakaken kanggé ngubungaken [[LAN]] dhateng satunggaling layanan [[telekomunikasi]] kados telekomunikasi ''leased line'' utawi ''Digital Subscriber Line'' [[DSL]]. Router ingkang kaginakaken saking [[LAN]] dhateng koneksi ''leased line'' kados T1 utawi T3 asring dipunarani ''access server''. Kejawi punika router ingkang kaginakaken kanggé ngubungaken jaringan lokal dhateng koneksi [[DSL]] dipunwastani ''DSL router''.
 
Router-router jinis kasebut padatanipun gadhah fungsi [[firewall]] kanggekanggé napis paket adhedhasar alamat sumber lan alamat tujuan paket kasebut. Ananging wonten ugi router ingkang boten gadhah punika. Router ingkang gadhah fitur napis paket dipunwastani ''packet-filtering router''. Padatanipun router mblokir lajeng lintas data ingkang kapancar kanthi cara ''broadcast'' saéngga saged nyegah ''broadcast strom'' ingkang saged ngganggu kinerjaning jaringan.
 
== Jinis Peruté ==
352.737

besutan