Perang ing Kurukshetra: Béda antara owahan

17 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: kabagi → kapérang, dheweké → dhèwèké (5), Dheweké → Dhèwèké (2)
(→‎Anané Paprangan Kurukshetra: éjaan, replaced: mujudaké → minangka)
(éjaan, replaced: kabagi → kapérang, dheweké → dhèwèké (5), Dheweké → Dhèwèké (2))
Paprangan Kurukshetra iku dadi puncaké [[Mahabharata]], [[wiracarita]] paprangan [[Dinasti Kuru]] minangka titik séntralé. Parebutan panguwasan sing dadi panyebab perang iki, amarga putra-putrane Dretarastra ora gelem nyerahake singgasana krajan Kuru marang seduluré sing paling tuwa, ya iku Yudistira, salah sawijiné Pandawa.Jeneng [[Kurusetra]] sing dadi panggonan paprangan iki duwé teges "daratan Kuru", utawa ''Dharmakshetra'' lan "daratan keadilan". Lokasi iki dipilih kanggo paprangan amarga dianggep suci déning umat [[Hindhu]]. Dusa-dusa apa waé yèn kelakon ana ing kana mesti bakal diampuni ing laladan kana.<ref name="haryana-online.com">[http://www.haryana-online.com/Districts/kurukshetra.htm Kurukshetra is described as DHARAMKSHETRA i.e. 'Region of righteousness'.]</ref>
 
Ing kitab ''[[Mahabharata]]'' dijelasna manawa pangéran [[Dretarastra]] sing wuta awit lair kapeksa nyerahaké takhta krajan Kuru sing punjer pamaréntahané ing Hastinapura marang adhiné, [[Pandu]], sanajan dhewekédhèwèké anak mbarep. Pandu duwé putra lima kang misuwur déning sebutan [[Pandawa]], lan Yudistira sing mbarep. Sawisé Pandu ora ana, Dretarastra nggantèni dadi Raja tekan anaké Pandu sing pambarep diwasa.
 
Para Kurawa, mliginé Duryudana, duwé ambisi arep nguwasani Dinasti Kuru. Nanging ambisi kasebut ora bisa kelakon amarga sing luwih pasisirs dadi ratu ya iku Yudistira. Kanggo minangka ambisiné, Duryudana terus golèk cara kanggo nyingkiraké Yudhistira lan para pandhawa, dhèwèké uga duwé karep matèni para pandhawa. Nanging para pandhawa slamet saka usaha Kurawa sing arep matèni Pandhawa amarga olèh dukungan saka Arya Widura lan Kresna sing isih kalebu pakné cilik.<ref name="haryana-online.com"/>
 
Sawisé gagal matèni Pandhawa banjur Kurawa duwé rencana liya. Kurawa ngajak Pandhawa dolanan dadu, kanthi syarat sing kalah kudu metu saka krajan nganti telulas taun. Dolanan dadu iku disetel licik déning Kurawa sing nyebabaké pandhawa kalah. Sadurungé Pandhawa dibuwang, Dretarastra janji arep nyerahaké krajan marang Yudhistira amarga dhewekédhèwèké iku minangka aak pambarep wangsa Kuru.
 
Sawisé telulas taun, padha karo janjiné Pandhawa duwé hak njaluk manèh krajan Astina. Nanging Duryodana ora gelem menehake Krajan manèh, sanajan kaya mangkono Yudhistira lan adhi-adhiné isih bisa sabar. Minangka Pengeran, Pandhawa krasa yèn dhewekédhèwèké duwé hak lan wajib mèlu ana ing urusan administrasi krajan, banjur Pandhawa njaluk lima désa. Nanging Duryudana gumbedhe ora gelem mènèhi sanajan sakpucuk dom. Kuwi sing dadi sebab anané paprangan amarga Pandhawa wis kentekan sabar.Pandhawa minangka pangeran kudu lan duwé hak ana ing administrasi pamerentahan
Sebagai seorang pangeran, [[Pandawa]] merasa wajib dan berhak turut sarta dalam administrasi pamaréntahan, maka mereka meminta lima buah désa saja. Tetapi Duryodana sombong dan berkata bahwa ia tidak bersedia memberikan tanah kepada para Pandawa, bahkan yang seluas ujung jarum pun. Jawaban itu membuat para Pandawa tidak bisa bersabar lagi dan perang tak bisa dihindari. Di pihak lain, Duryodana pun wis mengharapkan peperangan.<ref name="Bhagawad Gita"/>
 
== Misi damai Sri Kresna ==
Sadurungé kaputusa perang diumumké, para [[Pandawa]] duwé usaha nggolèk sekuthu kanthi mikiraké surat permohonan karo ratu-ratu ing [[Bharatawarsha|daratan India Kuno]] supaya gelem ngirimaké prajurit kanggo mbiyantu Pandhawa saumpama perang sida kadadéan. Mangkono uga sing dilakokaké déning [[Kurawa]], nggolèk sekuthu. Kaya mangkono sing ndadèkaké ratu-ratu ing daratan India Kuno kabagikapérang dadi rong pihak, pihak Pandhawa lan Kurawa.
 
Sauntara iku, [[Kresna]] nyoba kanggo nglakokaké musyawarah supaya bisa damai. Kresna menyang [[Hastinapura]] ngusulaké kadamaian antarané Pandawa lan Kurawa. Nanging [[Duryudana]] nulak usulé Kresna amarga ngrasa diece, mula dhewekédhèwèké mrentah para prajurit supaya nangkep Kresna sadurungé budal saka kraton. Nanging Kresna ora wong biyasa. DhewekéDhèwèké bisa dadi cumlorot sing ndadèkaké prajurit wuta kabèh. Nalika iku uga dhewekédhèwèké nunjukaké wujud rohaniné sing mung bisa dideleng déning wong suci ya iku : [[Bisma]], [[Drona]], lan [[Widura]].
 
Sawisé Kresna lunga saka Hastinapura, dhèwèké menyang Uplaplawya kanggo ngandhani Pandhawa yèn perang wis ora udu kadadéan. Dhèwèké njaluk supaya Pandhawa nyiapake widyabala.
 
== Persiapan perang ==
[[Kresna]] ora nyanggupi perang dhèwèkan. DhewekéDhèwèké ngajokaké pilihan karo Pandhawa lan Kurawa, yèn salah siji bisa njaluk widyabalane Kresna sing akèh lan salah siji olèh migunaake tenagane Kresna. OLeh kesempatan kaya mangkono [[Arjuna]] lan [[Duryodana]] lunga menyang [[Krajan Dwaraka|Dwaraka]] kanggo milih salah siji saka rong pilihan mau.
 
Duryodana pinter ing pulitik, jenius ing babagan pulitik, banjur dhèwèké milih tentarane Kresna. Déné para [[Pandawa]] sing diwakili Arjuna, milih tenagané Kresna sing bisa ngadhani lan njaluk supaya Kresna maju perang tanpa gaman. Sri Kresna gelem marang panjaluké pandhawa.
348.872

besutan