Jan Tinbergen: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bidang → babagan (3), proses → prosès (2), judul → judhul
(éjaan, replaced: hadhiah → bebungah (2), Nobel → Nobèl (5))
(éjaan, replaced: bidang → babagan (3), proses → prosès (2), judul → judhul)
[[Gambar:Jan Tinbergen.jpg|thumb|Jan Tinbergen]]
 
'''Jan Tinbergen''' ([[Den Haag]], [[12]] [[April]] [[1903]]- [[Den Haag]], [[9]] [[Juni]] [[1994]]) inggih punika salah satunggaling [[ilmuwan]] [[Walanda]] ingkang pikantuk bebungah Nobèl wonten ing bidangbabagan ékonomi ingkang angka pisanan taun [[1969]], ingkang dipuntampi sesarengan kaliyan [[Ragnar Frisch]]. Penghargaan punika dipunparingaken saking kasil kerjanipun ingkang mbiyangun lan nerapaken babagan [[model dinamik]] wonten ing ''penganalisaan'' prosesprosès-prosesprosès (macro) ékonomi.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1969/tinbergen-cv.html</ref>
 
== Pagesangan ==
[[Gambar:Ehrenfeststudents.jpg|200px|thumb|right|Murid-murid [[Ehrenfest]]; Tinbergen angka tiga saking kiwa]]
Jan Tinbergen inggih punika putra mbarep saking gangsal sadhérék. Bapakipun ingkang nama Dirk Cornelis Tinbergen, satunggaling guru [[Basa Walanda]]. Ibunipun, Jeannette van Eek kagungan profesi guru. Kakang saking [[Nikolaas Tinbergen]] ugi minangka satunggaling pamenang bebungah Nobèl wonten ing bidangbabagan [[fisiologi]] nalika taun [[1973]]. Rayi ragilipun, [[Luuk Tinbergen]] dados satunggaling ahli [[ornotologi]] ingkang lumayan misuwur. Jan palakrama kaliyan Tine Johanne de Wit ingkang dipunparingi sekawan putra.<ref>http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/1969/</ref>
 
Jan Tinbergen sinau [[matematika]] lan [[fisika]] wonten ing [[Universitas Leiden]] sangandhapipun bimbingan saking [[Paul Ehrenfest]]. Nalika taun [[1926]], Jan nolak wajib militer lan minangka paukuman piyambakipun kedah nindakaken pedamelan-pedamelan sosial. Sadangu periode 25 wulan punika, Jan nyinaoni ilmu ékonomi. Piyambakipun minangka salah satunggaling anggota ingkang lumayan fanatik saking parté buruh sosialis. Jan kagungan pamanggih bilih ilmu fisika kirang kagungan mumpangat minangka anggota parté. Saking punika, piyambakipun lajeng sinau ilmu ékonomi ugi.<ref>http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/Biographies/Tinbergen.html</ref>
 
== Karier ==
Jan pikantuk gelar [[PhD]] nalika taun [[1929]] kanthi karyanipun ingkang juduljudhul "''Minimuumproblemen in de natuurkunde en economie''" (Minimalisasi Problem wonten ing fisika lan ékonomi). Piyambakipun makarya wonten ing Badan Statistik lan minangka profesor wonten ing [[Universitas Erasmus Rotterdam]] saking taun [[1929]]-[[1945]]. Wonten ing periode punika, piyambakipun ugi dados anggota [[Liga Bangsa-Bangsa]], sawijining badan internasional ingkang kagungan ancas ningkataken katentreman lan kamulyan donya.
 
Nalika taun [[1945]]-[[1955]], Jan Tinbergen ndhirikaken Lembaga Pembangunan dan Perencanaan Nasional Walanda lan dados direkturipun ingkang angka pisan.
[[Kategori:Ekonom Walanda]]
[[Kategori:Pamenang bebungah Nobèl]]
[[Kategori:Pamenang Bebungah Nobèl bidangbabagan ékonomi]]
352.737

besutan