Aleksandr Pushkin: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: budhak → batur tukon, Kerusuhan → Haruhara, Februari → Fèbruari, Mei → Mèi
(→‎Rujukan: éjaan)
(éjaan, replaced: budhak → batur tukon, Kerusuhan → Haruhara, Februari → Fèbruari, Mei → Mèi)
}}
 
'''Aleksandr Sergeyevich Pushkin''' ([[basa Rusia]]: '''Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин''' {{Audio|ru-Pushkin.ogg|rungokna}}) ({{OldStyleDate|6 Juni|1799|26 MeiMèi}} – {{OldStyleDate|10 FebruariFèbruari|1837|29 Januari}}) iku sawijining pengarang [[Romantisisme|Romantis]] [[Rusia]] sing dianggep akèh wong minangka [[penyair]] paling gedhé Rusia lan pangadeg [[sastra Rusia]] modhèrn. Pushkin ngrintis panggunaan [[basa vernakular]] sajeroning geguritan-geguritan lan [[drama]]-dramané, nyiptakaké sawijining gaya carita—nyampuraké [[drama]], [[roman (genre)|roman]], lan [[satir]]—sing wiwit wektu iku digandhèngaké karo sastra Rusia lan banget mangaruhi para penulis Rusia ing tembé mburi.
 
== Kaurian ==
Bapakné Pushkin iku keturunan saka salah sawijining kulawarga bangsawan paling tuwa Rusia sing nlusuri sajarahé marang [[Biara Khutyn]] nalika abad ka-12, sauntara simbah kakungé ibuné iku [[Ibrahim Petrovich Gannibal]], pawongan [[Afrika]] sing diculik lan didadèkaké [[budhakbatur tukon]] nalika dhèwèké isih cilik. Dhèwèké digawa menyang Rusia lan dadi sawijining pamimpin militèr gedhé, ahli tèknik lan bangsawan sawisé dhèèwèké diadhopsi déning [[Peter I saka Rusia|Peter Agung]].
 
== Karya-karyané ==
* Mednyy Vsadnik ''[[Panunggang Jarang Prunggu]]'' (1833) (geguritan)
* Pikovaya Dama ''[[Ratu Kartu Skop]]'' (1833)
* ''Sajarah KerusuhanHaruhara [[Yemelyan Pugachev|Pugachev]]'' (1834) (prosa non-fiksi)
* Kapitanskaya Dochka ''Putri Sang Kaptèn'' (1836) (prosa) sawijining novèl historis sing diromantisaké saka "Pugachevshchina," kauripan lan mangsa-mangsa Pugachev.
* Kirdzhali ''Kırcali'' (carita cekak)
351.333

besutan