Kodhak: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti, cairan → cuwèran, gedhe → gedhé, sae → saé (2), sahingga → saéngga (3), . → .
(éjaan, replaced: kangge → kanggé (6), Proses → Prosès, sanes → sanès, tahun → taun)
(éjaan, replaced: alat → piranti, cairan → cuwèran, gedhe → gedhé, sae → saé (2), sahingga → saéngga (3), . → .)
[[Gambar:Old cameras.jpg|thumb|250px|Gambar-gambar kamera.]]
 
'''Kamera''' inggih punika pranti kanggé ngrekam bayangan ingkang kawujadaken saking [[cahya]] ingkang katingalan utawi panyinaran elektromagnetis sanès.<ref name="internet 1"/> Kamera punika dipun-ginakaken kanggé kegiatan [[fotografi]]. Nama kamera punika asalipun saking camera obscura, ateges “papan ingkang peteng”. Perangan-perangan wonten ing kamera inggih punika lensa cembung (lensa objektif), diafragma wonten ing antawis lensa punika ingkang ginanipun kanggé ngatur ambanipun lensa sahinggasaéngga saged nglajengaken cahaya ingkang mlebet, perangan salajengipun inggih pelat filem negative.<ref name="internet 1"/> Rekaman wonten ing kamera punika saged awujud cairancuwèran [[kimia]] umpaminipun gambar [[foto]] utawi sinyal elektrik umpaminipun kamera TV.<ref name="internet 1"/>
Prosès dalanipun cahya inggih punika lensa objektif ingkang gadah mupangat kanggé ndamel bayangan nyata punika dipuncilikake, lan diwalik wonten pelat peka cahya. Kangge ndamel bayangan ingkang saesaé lan terang jarak bayangan kedah dipunatur kanthi nggeser lensa wonten njawi utawa njero. Kangge ngatur cahaya dipun-ginakaken diafragma. Pelat potret (filem) dipun-ginakaken kanggé babagan kaca utawa seluloid ingkang dilapisi gelatin lan perak bromide, ingkang ngasilakhen gambar negatif. Lajeng Nyetakaken gambar negatif punika wonten ing kertas filem (kertas peka), sahinggasaéngga mbentuk gambar positif.<ref name="internet 1">[http://id.shvoong.com/exact-sciences/physics/2118354-pengertian-kamera/](diakses tanggal 29 September 2012)</ref>
Merek-merek kamera ingkang langkung terkenal wonten ing jaman sapunika inggih Canon, kamera Sony, Olympus, dll.
 
== Sajarah Kamera ==
Kamera punika asalipun saking alatpiranti ingkang sami ingkang dipunkenal kalian Kamera Obsurcura.<ref name="internet 2"/> Kamera punika awujud kotak kamera ingkang dèrèng dipunjangkepi kaliyan filem kanggé nangkep gambar utawi bayanganipun.<ref name="internet 2"/> Wonten ing abad 16 Girolamo Cardano njangkepi kamera obscura kaliyan lensa wonten ing ngajeng kamera obsurcura. Ananging bayangan ingkang dipunkhasilake boten tahan dangu, sahinggasaéngga boten kagolong panemuan dunya fotografi. Wonten ing taun 1826, Joseph Nicepore Niepce mamerake gambar saking bayangan ingkang dipunkhasilaken kaliyan kameranipun. Lajeng wonten ing taun 1839 Louis Daguerre mamerake gambar ingkang idpuntemuake awujud gambar bayangan dalan ing Paris. Kamera daguerreotype lajeng berkembang dumados sapunika.<ref name="internet 2">[http://ifey.info/sejarah-kamera.html/](diakses tanggal 29 September 2012)</ref>
 
== Perangan-Peranganipun Kamera ==
'''Badan kamera'''
 
Papan ingkang kedap cahaya ananging namung salah satunggaling papan ingkang dumados dalan mlebetipun cahaya . Sasampunipun ngliwati badan kamera cahaya punika difokuskan kaliyan lensa supados saged mbakar filem. Wonten ing badan kamera punika wonten tombol-tombol pengatur :
 
• Aperature (ingkang ngatur diafragma)
'''Jinising Kamera Miturut Lensa'''
 
'''Lensa sudut gedhegedhé'''
 
Kamera jinising punika gadhah jarak fokus ingkang langkung alit. Lensa ngginakaken filem 35 milimeter ingkang dipunsebat lensa sudut besar, manawi 135 milimeter dipunsebat lensa telefoto.<ref name="internet 3">[http://www.anneahira.com/mengenal-kamera.htm](diakses tangga 1 Oktober 2012)</ref>
'''Kamera SLR (Single Lens Reflect)'''
 
SLR punika inggih Single lens reflex. Jinising kamera punika inggih jinisng kamera ingkang saged ngintip obyek foto migunakaken lensa. Kamera punika boten muat wonten ing sakunipun panjenengan lan reganipun radi larang. Ananging kualitas kamera punika kagolong saesaé sanget.<ref name="internet 4"/>
 
'''Jinisng kamera andhedhasar media penangkap cahaya Kamera filem'''
352.737

besutan