Pandhawa: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: asmanipun → namanipun, biasa → biyasa, diwenehi → diwènèhi, nglairake → nglairaké, saengga → saéngga, Sawise → Sawisé (3), sifat → sipat
c
Tenger: Besutan punsèl Besutan wèb punsèl
(éjaan, replaced: asmanipun → namanipun, biasa → biyasa, diwenehi → diwènèhi, nglairake → nglairaké, saengga → saéngga, Sawise → Sawisé (3), sifat → sipat)
Para '''Pandhawa Lima''' ([[basa Sansekreta]]: ''Pañca Pāṇḍava'') iku Prabu [[Yudhistira]], [[Bima]], [[Arjuna]], [[Nakula]] lan [[Sadewa]].
 
Lima paraga iki turunané Prabu [[Pandhu Dewanata]] kang dadi [[raja]] ing [[Astina]]. Prabu Pandhu disepata déning dewa bakal mati yèn saresmi karo garwané. Pandhu nerjang wewaler lan banjur mati. [[Dewi Madrim]], garwané, mèlu belapati, kamangka nalika iku lagi nggarbini. Nalika suduk salira iku lair Nakula lan Sadewa kang kembar. Déné Yudhistira, Bima lan Arjuna lair saka Dewi Kunti. Sadurunge karo Pandhu, Dewi Kunthi nate nglairakenglairaké bayi kang banjur diwenehidiwènèhi jeneng [[Karna|Suryatmaja]].
 
Pandhawa dadi satru/mungsuh [[Kurawa]] ing [[Bharatayudha]]. Dene, Suryatmaja ([[Karna]]) melu Kurawa nglawan sedulur-sedulure dhewe.
 
===Puntadewa===
Inggih punika Raja ing [[Amarta]] utawi Indrapasta. SawiseSawisé perang [[Bharatayuda]] [[Puntadewa]] dados raja ing [[Astina]] kanthi gelar Prabu Kalimataya. Puntadewa kagungan julukan antawisipun : Darmawangsa, Darmakusuma ,Kantakapura, Gunatalikrama, Yudistira, lan Sami Aji. Priyantung ingkang jujurr, sareh, suci, luhur, remen tinulung, tresna tumrap tiyang sepuhipun saha njagi sederek-sedererekipun. Gadahi pusaka kanthi aran [[Jamus Kalimasada]], ingkang paedahipun saged dados pituduh lan pinulung tumrap kesaenan lan kesejahteraan. Puntadewa gadah garwa kalih ya iku [[Dewi Drupadi]] lan [[Dewi Kuntulwilaten]].
 
===Bratasena===
Nalika diwasa asmanipunnamanipun Werkudara, inggih punika ksatria [[Jodipati]] lan [[Tanggulpamenang]]. Nate dados raja [[Giliwesi]] kanthi gelar Prabu Tuguwasesa. Kagungan julukan antawisipun : Bima, Bayusutu, Dandun Wacana, Kusuma Waligita. Piyantun ingkang jujur, boten gumedhe, suci, manut tumrap ara-araipun (terutama Dewaruci)l, tresna tumrap ibu saha sederekipun. Nalika perang gadah jargon “Menang, nalika kalah berarti mati”. Panjenengane pasisirs dados panutan amargi kagungan sifatsipat kang jujur lan suci panggalihipun. Kagungan pusaka kanti aran Kuku Pancanaka ing tangan kanan lan kiri migunani, kukuh sanget saha landhep. Uga kagungan kekuatan gangsal angin, serta saged ngancuraken gunung. Kagungan kalih prameswuri ya iku: [[Arimbi]] dan [[Nagagini]]. Kaliyan [[Arimbi]] pikantuk putra ya iku [[Gatotkaca]], ingkang saged mabur boten ngagem sewiwi. Saking [[Nagagini]] angsal putra kanthi asma [[Antasena]] ingkang saged mlebet ing bumi lan kagungan kuwasa ing samodra. Bratasena nalika lair kabungkus. Lan ingkang saged nyowek bungkusan wau yaiky Gajah Situ Seno. Nalika samanten [[Gajah Situ Seno]] mlebet ing raganupin Bratasena, saenggasaéngga kagungan kekuatan luar biasabiyasa lan saged nyowek bungkusan wau.
 
===Arjuna===
 
===Nakula===
Inggih punika putra kapapat [[Pandhu|Prabu Pandu Dewanata]] kaliyan [[Dewi Madrim]] ingkang lair sesarengan kaliyan [[Sadewa]]. Rama lan ibunipun tilar donya nalika penjenengane tasih alit. Mangka penjenengane dipunrawat déning [[Dewi Kunti]] kanthi boten mbenten-bentenaken. SawiseSawisé perang [[Bharatayuda]] [[Nakula]] lan [[Sadewa]] dados raja ing [[Mandraka]] kaliyan [[Sadewa]]. Kagungan julukan Raden Pinten. [[Nakula]] prigel ing pertanian. Nalika perang [[Bharatayuda]], panjenengane ingkang saged ngluluhaken manahipun [[Prabu Salya]]. Sebab [[Prabu Salya]] tasih sederekipun [[Dewi Madrim]], lan sejatina panjenengane tansah sarujuk ing kabecikan Pandhawa. Mangka [[Prabu Salya]] maringi pirsa tumrap [[Nakula]] lan [[Sadewa]] dene ingkang saged ngalahaken panjenengane inggih punika [[Puntadewa]], sebab[[Puntadewa]] kagungan getih pethak.
 
===Sadewa===
Putra kaping gangalipun [[Pandhu|Prabu Pandhu]] kaliyan [[Dewi Madrim]], dilairaken sesarengan kaliyan [[Nakula]]. SawiseSawisé perang [[Bharatayuda]] dados raja ing [[Mandraka]] sareng kaliya [[Nakula]]. Nalika alit kagungan asma Raden Tangsem. Prigel babagan peternakan. Kagungan prameswari [[Endang Sadarmi]], putrinipun [[Begawan Tembangpetra]] pertapa ing [[Parangalas]], kagungan putra kanthi asma [[Sabekti’]].
 
{{Mahabharata}}
351.333

besutan