Energi kinetis: Béda antara owahan

19 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: dipunginaaken → dipun-ginakaken, energi → ènergi (15), ginaaken → ngginakaken, mekaten → makaten, ngelampahi → nglampahi, Sejarah → Sajarah, sifat → sipat
(éjaan, replaced: kangge → kanggé (4))
(éjaan, replaced: dipunginaaken → dipun-ginakaken, energi → ènergi (15), ginaaken → ngginakaken, mekaten → makaten, ngelampahi → nglampahi, Sejarah → Sajarah, sifat → sipat)
[[Gambar:Wooden roller coaster txgi.jpg|thumb|Energi kinetis dari kereta [[roller coaster]] akan maksimum saat berada pada lintasan terendah (dasar).]]
 
'''Energi kinetis''' utawi '''energiènergi gerak''' (ugi dipunsebat '''energiènergi kinetik''') inggih punika [[energiènergi]] ingkang dipungadahi déning benda amergi [[gerak]]nipun.
Energi kinetik inggih punika suatu benda energiènergi timbul saking sebuah amargi obahan.<ref>http://id.shvoong.com/exact-sciences/mathematics/2286696-pengertian-energi-kinetis/#ixzz2JhlAgCy7</ref>
Energi kinetis sebuah benda dipundefinisiken dados ''[[usaha mekanik|usaha]] ingkang dipunbetahaken kanggé gerakaken benda kaliyan [[massa]] katamtu saking kahanan mendel ngantos gayuh [[kecepatan]] katamtu''.
 
Energi kinetis sebuah benda sami kaliyan jumlah usaha ingkang dipunbetahaken kanggé nyataaken kecepatan lan [[rotasi]]nya, dipunwiwiti saking kahanan mendel.
== SejarahSajarah lan etimologi ==
Tembung sifatsipat ''kinetik'' asalipun saking basa [[Yunani Kuno]], ''κίνησις'' ([[kinesis]]) yang artinya ''gerak''.
 
Aturan ing salebeting [[mekanika klasik]] ingkang nyataaken manawi ''E ∝ mv²'' pertama kali dipunrembagaken kaliyan [[Gottfried Leibniz]] lan [[Johann Bernoulli]], ingkang nyataaken manawi energiènergi kinetik punika inggih punika yang ''gaya ingkang gesang '', ''[[vis viva]]''. [[Willem 's Gravesande]] saking [[walanda]] ngelampahinglampahi percobaan kanggé buktiaken saminipun. Kaliyan jatuhaken benda saking kainggilan ingkang benten-benten ing blok lemah , [[Willem 's Gravesande|'s Gravesande]] nyataaken manawi jeroning lemah dipunbandingaken kaliyan kuadrat kecepetan. [[Émilie du Châtelet]] nyadari implikasi eksperimen punika lan muplikasiaken dados penjlentrehan.<ref>{{Cite book|author=Judith P. Zinsser |title=Emilie du Chatelet: Daring Genius of the Enlightenment|publisher=Penguin|year= 2007|isbn=0143112686}}</ref>
== Mekanika klasik ==
=== Benda bertranslasi ===
Ing [[mekanika klasik]] energiènergi kinetik saking ''titik objek'' (objek ingkang alit pramila mssanipun saged dipunasumsiaken ing titik), utawi ugi benda mendel, mila dipunginaakendipun-ginakaken persatau juga benda diam, maan ::<math>E_k = {1 \over 2}m v^2</math>
 
Katerangan:
:<math>E_k\;</math> energiènergi kinetik [[Gerak lurus|translasi]]
:<math>m\;</math> [[massa]] benda
:<math>v\;</math> [[kecepatan|kecepatan linier]] benda
 
Manawi satuan ginaakenngginakaken sistem [[SI]], mila satuan saking massa inggih punika [[kilogram]], kecepatan ing meter per [[detik]], lan satuan energiènergi kinetik ingkang dipunnyataaken ing [[joule]].
Tuladha, energiènergi kinetik saking sebuah benda ingkang massanipun 80 kilogram gerak kaliyan kecepatan 18 meter per detik, mila energiènergi kinetikipun inggih punika
:''E''<sub>''k''</sub> = (1/2) • 80 • 18<sup>2</sup> J = 12.96 kiloJoule (kJ)
 
Amargi besaran energiènergi kinetik berbanding lurus kaliyan kuadrat kecepatannya, mila sebuah objek ingkang kecepatanipun ningkat dados kalih, mila benda punika gadahi energiènergi kinetik sekawan kali lipat saking semula. Tuladhane ingih punika , mobil ingkang gerak kacepatane kaping kalih saking kacepatan mobil sanès, mila mobil punika ugi betahaken jarak sekawan langkung tebih kanggé ngenti, diasumsikan ageng gaya pengereme konstan. Energi kinetik ingkang gadahi benda ingkang gadahi gegayutan kaliyan [[momentum]]nipun kaliyan persamaan:
:<math>E_k = \frac{p^2}{2m}</math>
 
Usaha ingkang dipunlampahi badhé mempercepat sebuah partikel interval wekdal "dt", asalipun saking perkalian dot antawis [[gaya]] lan [[perpindahan]].
:<math>\mathbf{F} \cdot d \mathbf{x} = \mathbf{F} \cdot \mathbf{v} d t = \frac{d \mathbf{p}}{d t} \cdot \mathbf{v} d t = \mathbf{v} \cdot d \mathbf{p} = \mathbf{v} \cdot d (m \mathbf{v})\,,</math>
Ing pundhi punika ngasumsiaken gegayutan '''p'''&nbsp;=&nbsp;''m''&nbsp;'''v'''. (Manawi mekatenmakaten, delengen ugi turunan relativitas mirunggan [[Energi kinetis#Energi kinetik relativistik saking benda ing ngandap iki]].)
Jumbuh kaliyan dot mila saged ngasilaken :
:<math> \mathbf{v} \cdot d (m \mathbf{v}) = \frac{m}{2} d (\mathbf{v} \cdot \mathbf{v}) = \frac{m}{2} d v^2 = d \left(\frac{m v^2}{2}\right). </math>
Amergi punika total diferensial (namung gumantung ing kahanan pungkasan), mila saged ngintegralkan persamaan punika lan ngasilaken rumus energiènergi kinetik:
:<math> E_k = \int \mathbf{F} \cdot d \mathbf{x} = \int \mathbf{v} \cdot d (m \mathbf{v}) = \int d \left(\frac{m v^2}{2}\right) = \frac{m v^2}{2}. </math>
Persaan punika nyataaken bahwa energiènergi kinetik (''E<sub>k</sub>'') sami kaliyan [[integral]] [[perkalian dot]] antawis [[kecepatan]] ('''v''') lan perubahan [[momentum]] suatu benda ('''p'''). Diasumsuken bahwa benda punika bergerak tanpa energiènergi kinetik awal (boten gerak utawi mendel).
 
== Cathrtan Suku ==
352.737

besutan